Laddar annons
Bäst i test vecka 37 - Systembolagets beställningssortiment
13 Sep, 2022
Uppdaterad: 
27 Sep, 2023

Bäst i test vecka 37 - Systembolagets beställningssortiment

I bäst i test vecka 37 är blickfånget Iberiska halvön. Det här är ett av vinvärldens ”hot spots” i nuläget. I nordöstra Spanien sker en fantastisk utveckling med druvor vi inte tittade åt för femton år sedan. Men även andra mer traditionella områden går igenom stora förändringar. Idag blir det Rioja, Priorat, lite Montsant och en gnutta Portugal.

Du hittar över 10 000 viner i Systembolagets beställningssortiment. Vinerna är inte provade av Systembolaget själva utan har tagits in av importörerna. I artikelserien Bäst i test väljer vi varje vecka ut ett antal viner i just beställningssortimentet som vi recenserar och ger ett omdöme.
Varje vecka recenserar vi på Vinbanken ett antal viner i beställningssortimentet. Om du till exempel är ute efter ett nytt husvin eller om du helt enkelt tröttnat på utbudet i den fysiska butiken, så är Bäst i test – Systembolagets beställningssortiment ett bra alternativ om du vill upptäcka nya viner.

3-8 dagar innan vinerna kommer fram

Generellt sett tar det 3-8 dagar innan vinerna kommer fram efter att du beställt dem. Vi på Vinbanken kommer i artikelserien Bäst i test främst fokusera på viner som kostar mellan 120 och 350 kronor, men om vi skulle hitta något som sticker ut utanför det spannet så kan vi komma att recensera och betygsätta även det. I artikelserien kommer vi även ha lite mer fokus på producenterna och berättelserna om vinet, än vad vi brukar ha i våra ordinarie recensioner. Vinerna som vi recenserar kommer troligtvis vara tillgängliga ett tag åtminstone, då vi säkerställt att de finns inne hos importörerna.

Vita viner

Quinta

Quinta de Chocapalha Arinto 2020 (73109), Lissabon, Portugal, 119 kr 16 poäng (++)

Lätt aromatiskt ungt och friskt vin med frukt av grapefrukt, citrus, vita blommor, timjan, balans, mineraler och lätt sälta. Det är på inga sätt ett bombastiskt vin, det lever på sin blygsamma elegans och det passar utmärkt till skaldjursinspirerade förrätter eller till gemensam matlagning och det är fantastiskt prisvärt i all sin enkelhet. Chocapalha importeras av Handpicked Wines.

Wine & Soul är ett nyskapande relativ ung konstellation som utgörs av Jorge Borges och Sandra Tavares da Silva. Sedan 2001 driver han Wine & Soul tillsammans med sin fru Sandra som också är vinmakare med en bakgrund av vinodling från Lissabon och familjegården Quinta de Chocapalha. Chocapalha startades 1987 av Sandras föräldrar. Under Sandras ledning har Chocapalha utvecklats till en av de intressantaste producenterna kring Lissabon. Under åren har många satsningar gjorts och i dag gäller odling med hållbara metoder, kretslopp och en viktig helhetssyn på allt som berörs, i både flora och fauna. Vatten från verksamheten renas och tas tillvara och tack vare en damm, där passande växtlighet har planterats, har den biologiska mångfalden ökat markant. Många arter har hittat hem, från fåglar och fiskar till reptiler. Vatten från dammen används i fruktträdgården, med en speciell sorts portugisiska päronträd, vilken också bidrar till mångfald och balans.

Mas

Mas d'En Compte 2017 (57463), Celler Cal Pla, Priorat, 259 kr, 17,5 poäng (+)

Ung frisk frukt med päron, persika, äpplen, gula plommon, blommor, örter, citrus och fat. Välbalanserad lång eftersmak med intensitet, mineraler, sälta och snyggt integrerade fat. Gjort på en blandning av garnatxa blanca, picpol och xarel.lo. Celler Cal Pla importeras av Prioraty Wines.

Joan Sangenís är åttonde generationens vinmakare på Celler Cal Pla i Porrera. Den ursprungliga vinkällaren, som ligger i ett stort hus mitt i Porrera, har anor från 1814. Familjen har tidigare odlat druvor, gjort vin och sålt vidare men 1996 beslutade Joan att bygga en modern anläggning och producera och buteljera under eget namn. Celler Cal Pla gör både röda och vita viner och producerar ca 80 000 flaskor per år.

Röda viner

Les sorts

Les Sorts Vinyes Villes 2018 (52001), Celler Mas Roig, Montant, 215 kr 17 poäng (+)

Ung frisk doft med violer, björnbär, vildhallon, jordgubbar, kryddor och fat. Smakrikt med ett överflöd av varmt mogna bär, bra balans, intensitet och energi. Gjort på 85% carignan och 15% grenache. Celler Mas Roig importeras av Terrific Wines .

Celler Mas Roig är ett kvalitetsinriktat kooperativ i Monsant sydväst om Barcelona. Mas Roig har runt 200 medlemmar och kontrollerar runt 500 hektar mark där huvuddelen är planterat med garnacha men man har även carinan, monastrell och garnacha blanca.

Izadi

Izadi Reserva 2018 (74668), Rioja, 155 kr 16,5 poäng (++)

Vi har tidigare skrivit om Izadi Reserva 2017. Nu har det skett ett årgångsbyte och 2018 är faktiskt ännu bättre med ung tät frukt av bigarråer, plommon, tranbär, vildhallon och fint integrerade fat. Ung, fyllig, frisk och koncentrerad smak med bra längd, mineraler och fina körsbärssyror. En modern, ung Rioja med härligt pigg, tät och fin frukt med massor av energi. Servera till helstekt fläskfilé, stekta champinjoner och potatisgräng. Bodegas Izadi importeras av The Wine Agency.

Bodegas Izadi etablerades 1987 med tanken att göra riojaviner på ett modernare sätt. Idag kontrollerar företaget vingårdar i förstklassiga lägen med hög genomsnittlig ålder. Företaget har vuxit och består nu av fyra ”systeregendomar”som alla producerar högklassiga viner (Izadi och Orben i Rioja, Finca Villacreces i Ribera del Duero och Vetus i Toro och Rueda).