Laddar annons
Tillfälligt sortiment RÖTT VIN 19 maj
19 May, 2020
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Tillfälligt sortiment RÖTT VIN 19 maj

TILLFÄLLIGT SORTIMENT. Rött vin 19 maj är ett litet släpp. Vinerna vi provat får genomgående tummen upp. Ett bra släpp.

Rött vin 19 maj. Klassiska distrikt och vin för långlagring varvat med en personlig Österrikisk blaufränkisch och en mogen Valtellina (sangiovesebaserad nord-italienare med egen karaktär).

Ett favoritursprung är Sydfranska appellationen Châteauneuf-du-Pape. Härifrån kommer två riktiga kalasviner. Dessvärre har vi inte provat dem men det kan inte bli så mycket bättre med Famille Perrins Château de Beaucastel Rouge 2017. Prisökningen är dock massiv vilket förtar lite av glädjen, 879 kr är en del. Långlagring rekommenderas.

Lika upphöjd torde Châteauneuf-du-Pape Cuveé Imperiale 2017 (95606), 527 kr vara. Årgång 2017 rankas som bra men inte lika bombastisk som 2016 där förhoppningar och betyg så gott som slagit i taket. Oavsett, bra välgjorda viner håller i längden och utvecklas som individer. På den här nivån handlar det om skillnad i nyanser eller kraft/koncentration.

Snabbval - direkt till tabellen

RÖTT VIN 19 maj

TYSKLAND

Har över tid haft lite issues med tyska pinot noirviner men allteftersom tiden går, vinstockarna blir äldre, erfarenheten ökar och häpp - klimatet förändras, ja då måste man (jag) falla till föga. Den mörka tonen i frukten ger pinot ytterligare en dimension. När Tyska vinmakare/och vädret/ vill får pinot noir den stil och en stringens som druvan förtjänar.

Becker Family Pinot Noir 2016 (93051), 159 kr

Medelfyllig, smakrikt bärig men också mörk frukt, en kärnig underton med skalkärv stringens. Bra längd. Trevlig och härligt pinotexempel från Tyskland.

ITALIEN

Valtelinna är dalgången som löper i öst-västlig riktning varför vinodlingarna ligger på vänstra sidan om ni kommer in i dalen från Comosjön. För alla som reser med tåg, rekommenderas framförallt här, gäller det att välja rätt sida.

Rupestre Sassella 2013 (92833), 229 kr

Röd, lätt dimmig. Örtig doft medel/fyllig smak av röd frukt som plommon och körsbär med inslag av kryddor, örter och en lätt hint av läder/nypon. Trevlig, örtigt röd och personlig med mogen framtoning. Drick nu, varför inte till svamprisotto eller grillad aubergine och paprika till en salsiccia.

I Trentino och ursprunget Vigneti delle Dolomiti huserar Elisabetta Foradori som framförallt odlar teroldego-druvor på familjens egendom. Det här trevliga vinet ligger i den högre prisklassen men skäl finns. Förutsättningar med EKO och biodynamisk odling bekräftar prisbilden. Lägg till att det inte är var dag man har chans att dricka teroldego-vin. Mycket spännande, stramt syrligt och med en fantastisk längd.

Foradori Teroldego 2018 (95607), 219 kr

Fruktig, lätt kolaton, örtkryddig. Stram, medel/fyllig, frisk, kärnigt syrlig, tydligt örtkryddig med frisk körsbärston.

SYDAFRIKA

Ett av släppets mest spännande viner är från Newton Johnson Family Vineyards, givet att man gillar kraft i kombination med struktur. Är du också villig att lägga undan en flaska eller två är det en klockren 'satsa-på-detta-vin-signal'. Här är vinet!

Full Stop Rock 2018 (93009), 189 kr

Fyllig smak. Mörk frukt, inslag av fat, ungdomlig kärvhet och stor kraft en underliggande sötma av bär, nästan syltig i gommen men med smak av tobak, lakrits och som sagt, fat rättas allt in i balans-mallen. Spännande, ungt kraftfullt vin.

ÖSTERRIKE

Så trevligt och rätt det blir när vinmakaren får till en distinkt druvkaraktär och behaglig balans. Blaufränkisch-druvan är kanske inte klassens mest charmiga druva men här lyfter jag på hatten - bra jobbat och gott vin. Drick nu till småplock, kallskuret eller en fläskrätt, varför inte till svensk gårdsgris med mandelpotatispuré.

Weninger Blaufränkisch 2017 (95796), 158 kr

Stram, örtig och frisk med fantasktisk läng, smak av spänstig körsbärsfrukt och fin rondör. Superhärlig och trevlig. Personlig!

TÄNK PÅ: Viner som har luckor i tabellen är inte provade.

Tabell

[drinklist id="86055"]

Recension tillfälligt sortiment, tidigare lanseringar

Vinbanken om de mousserande, vita och rosévinerna itillfälligt sortiment 19 maj.