Laddar annons
Mousserande, vita och rosévin - tillfälliga viner 19 maj
19 May, 2020
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Mousserande, vita och rosévin - tillfälliga viner 19 maj

TILLFÄLLIGT SORTIMENT. Nytt, tillfälligt släpp 19 maj på Systembolaget är en handfull nyheter. Recension och betyg av några mousserande, vita och roséviner.

Mousserande, vita och roséviner 19 maj.

Systembolaget har ändrat rutinerna för nyhetssläppen som de kallar tillfälligt sortiment. Nu gäller att lanseringarna sker veckovis, varje tisdag förutom varannan vecka när så sker även på onsdagar. Vidare är utsläppen flyttade till andra butiker.

Och kunderna kan inte beställa tillfälliga nyheter till andra butiker.

Snabbval - direkt till tabellen

Efter snart två månader av nedstängningar och stora förändringar i människors vardag har många företag, främst de mest sårbara som restauranger, men också privatpersoner anpassat sig till rådande förutsättningar. Det kan man inte påstå att Systembolaget har.

En total nedstängning av journalistprovningarna och flyttade lanseringsdagar i kombination med att bolaget äger all lanseringsdata, har ställt till det för alla. Konsumentbevakningen haltar då skribenterna i bästa fall presenteras informationen några dagar innan lansering. Delvis har vi kunnat arrangerat att prova vinerna på egen hand men en del importörer eller småskaliga tillverkare kommer i kläm när korrekt information saknas.

Målet att ha få kunder i butik ger guldläge på nätet - fast inte hos Systembolaget

Systembolaget har beslutat, på goda grunder, att minimiera antalet kunder i butik. Därför flyttas populära tillfälliga släpp till butiker som exempelvis den i Arninge, Täby. Arninge är en handelsplats utanför Stockholm och som kund måste du ha tillgång till bil. Hade det varit möjligt att beställa tillfälligt sortiment hade just detta exempel inte varit en fråga.

För övrigt har importörer inte mer, eller annan information än kunderna. Och oavsett om Systembolaget flyttar fram lanseringsdagar, ska alkoholskatt betalas in till staten så fort vinerna säljs till bolaget.

Färskvaror som rosévin och öl är extra känsliga

Att flytta fram nya roséviner en månad eller två i tiden är inte heller optimalt då roséviner säljs som spänstiga och friska under en mycket begränsad tid, vår och sommar. Den här 'bäst-före-frågan' kan för övrigt även gälla för öl.

Man kan inte beställa tillfälligt sortiment

Det har snart gått över två månader och det är inte okej att monopolet inte fungerar för alla, över hela landet. Kan Systembolaget alls upprätthålla sin särställning när uppdraget inte fungerar? Vinbanken ser fram emot ett svar från Systembolagets VD Magdalen Gerger.

Recension tillfälligt sortiment 19 maj

Mousserande, vita och roséviner

Russian River Valley i Californien. Några mil norr om San Francisco ligger Russian River, en flod såklart men också ett vindistrikt, s k AVA (american viticultural area).

Med bara 1-2 mils avstånd från kusten är odlingsäget svalt. Druvorna till vinet kommer från tre topplägen i Russian River Valley. De är Butch Cameron, Teak Mor och Goldridge. Jäst på stora ekfat, vila och väntan i nästan 10 månader sedan överflytt till ståltank, mer vila, varpå vinet buteljerades.

Lioco Chardonnay Sonoma County 2018 (90298), 199 kr

Torr, frisk och stor av gul exotisk frukt, smak av mogna äpplen,yvigt, moge citrussyra, en hint honung och kryddor plus ekfat (vanilj). Soligt vitt med fin läng.
Bra betyg!

Frankrike Alsace

Vad vore Alsace utan många av sina fantastiska producenter. En av de stora är utan tvekan Zind Humbrecht vars karismatiske ägare och fullständigt dedikerade ägare Olivier Humbrecht arbetar biodynamiskt.

Mycket nogrann och med fullt fokus på koncentration är husets viner inte något för 'fegisar', i betydelse att smak, kraft och täthet (koncentration) inte går att missa. Båda vinerna får höga betyg. Passar till vällagad mat av festligare kaliber, till vinvänner och entusiaster, som samlare.

Spännande vin av druvor som pressats i hela klasar och sedan lagrats 18 månader på ekfat är Pinot Gris Clos Winsbuhl 2017 (95534), 359 kr. Här får ni associera till en rökig smak (stendamm och mineral, som när man slår stenar mot varandra) i en sammantaget rik och koncentrerad tappning, lägg till ett tydligt driv.

Riesling Heimbourg 2018 (95442), 319 kr vinmakning på hög nivå kan man säga gäller för denna riesling där druvorna spontanjäst och sedan lvilat på stora ekliggare fram till buteljering, cirka 18 månader. Älskar detta vin. Smaken är påtagligt 'nervig', koncentrerad, lång och kraftfull samtidigt som elegansen sitter klockrent uti sista droppen och lovar långt liv.

Vinbanken om Zind-Humbrecht och en stor provning i Stockholm, maj 2018 med Olivier Humbrecht.

Mousserande vin med champagne

Det är minst sagt ovanligt med en champagne som är ekologiskt certifierad, lägg till att druvorna är odlade enligt biodynamiska principer. De olika vingårdslägena ligger i premier cru-byn Vertus, där även vineriet ligger. Övriga vingårdar är fördelade över grand-cru byarna Vertus, Oger, Avize och Cramant. Cirka 90 procent är planterad med chardonnay och resterande 10 procent är pinot noir.

Alright, årgång 2013 kommer lite i skymundan efter en stor årgång som 2012 men kanske är det just den biodynamin som gör helheten - läcker som få!

Terre de Vertus 1er Cru Bdb 2013 (95793). EKO

Larmandier-Bernier, Frankrike Champagne Frankrike, 579 kr
Gul. Fruktig doft av röda äpplen. Smaken är torr, medelfyllig, äppligt stram med härlig och spänstig syra, en lätt karamellton och lång eftersmak. God nu!

Bubbel från Italien

Smakrikt, mousserande vin med karamellig twist och potential för en bättre skål eller serverad till måltid.

Ferrari Perlé 2014 (95555), 215 kr

Mousserande enligt den traditionella metoden, det vill säga tillverkad som en champagne av druvorna chardonnay och pinot noir. Smaken är torr, frisk, vit- och gulgrönfruktig har en lätt karamellton och fin längd. Trevlig!

Rosévin 19 maj

Château Vignelaure Rosé 2019 (94620), 159 kr

En av favoritroséerna - och yes, så kul att vissa viner kommer tillbaka varje år. Denna rosé är liksom vuxen, snyggt polerad och har stil. Fransk! Torr, medelfyllig, örtigt frisk av mogna gröna äpplen, vit persika och mineral. Lång härlig eftersmak. Låt oss äntligen få njuta av sommar och sol!

TÄNK PÅ: Viner som har luckor i tabellen är inte provade.

Tabell

[drinklist id="86054"]

Recension tillfälligt sortiment, tidigare lanseringar

Tillfälligt rött vin 19 maj.