Laddar annons
Gott vitt vin till helgen
20 May, 2020
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Gott vitt vin till helgen

VITT VIN. Gott vitt vin till helgen - redaktionen fick en fråga och svaret är, javisst - vi har tusentals vintips att dela. Men säg oss, vilka är dina kriterier?

Gott vitt vin, ja vad är det egentligen. Det vill säga ska det vara inom en prisklass, stil, druvsort eller vin från en unik region och plats? Att gott också står för välgjord och rimlig i jämförelse till priset är självklart.

Gott vitt vin - pris

Hört talas om druvan graševina, nej tänkte väl det. Likaså är vinlandet Kroatien inte bland de mest kända i Sverige. Synonym till graševina är welschriesling och odlingarna hittar man framförallt i östeuropa och på Balkan. Spännande.

1. Graševina Kutjevo 2019 (6405)

Kutjevo, Slavonija Kroatien, 79 kr
Druvor: Graševina
Smak: Torr, medelfyllig. Stram, frisk av krusbär, örter, persika och gulgrön frukt. Mineral.
Omdöme: Trevlig och personlig.
Betyg: 3+<

Gott vitt vin - generös stil

Chardonnayviner kan vara monumentalt olika, som krispigt syrlig i smaken som i ståltankstillverkad Chablis. Eller som en exotisk fruktbomb som ofta i vin från soliga Kalifornien. Här är förslag på de generösa chardonnayvinerna, med fatkaraktär, det vill säga med smakinslag av vanilj, kaffe och träfat.

2. Org de Rac Chardonnay 2018 (2930)

Swartland Sydafrika, 99 kr
Druvor: Chardonnay
Alkoholhalt: 13,5%
Smak: Torr, medelfyllig. Rostad gulmogen fruktsmak av äpplen och en hint aprikos, fat som smakar av kakao och vanilj. Balanserad syra.
Omdöme: Bussigt vitt husvin med den äran.
Passar: passa på att stödköpa svenska havskräftor (svenska västkustfiskare har det tufft just nu), som ni grillar och serverar med en fet majjo!
Betyg: 4

3. Jean-Claude Boisset Marsannay 2016 (72697)

Bourgogne, Côte de Nuits Marsannay, 279 kr
Medel/fyllig, torr och frisk av mogen grön frukt och citrus i kombination med kraft från rostade smaknoter (fat) och lägg till en härlig dos mineral (för mig är mineral en förnimmelse av att tungan tycks krulla sig av välbehag i kombination av en omisskännlig dammig doft som blir när man slår torra stenar mot varandra). Nyanserade smaker i vinet gör sig bra till en vällagad rätt. Vad sägs om att foliegrilla fisk. Snyggt vin till fest och vinvänner!
Betyg: 4

Gott vitt vin - druva

Druvan assyrtiko är spännande att upptäcka då sorten ger viner med knivskarp syra, vilket är perfekt när vinet serveras som fördrink eller som ett glas läskande vin i kombination med mat.

4. Kir-Yianni Assyrtiko 2018 (2338)

Kir-Yianni Estate, Florina Grekland, 99 kr
Druvor: Assyrtiko
Torr, medelfyllig, vit, grön och gul fruktig smak med inslag av mineral, citrus och örter. Strålande koncentration. Kalasfin längd.
Omdöme: Toppvin! Personlig, välgjord och god med stora likheter till rieslingvin för den som vill jämföra.
Sockerhalt: <3 g/l
Passar till: Fisk och skaldjursrätter, gärna pilgrimsmusslor i festliga sammanhang eller som et friskt glasvin, innan middagen.
Betyg: 5

Gott vitt vin - Ursprung

Muscadet de Sèvre-et-Maine är en appellation (avgränsat ursprungsområde) i Loire, norra Frankrike. Tidigare sågs vinerna som lättdruckna och neutrala, i dag får vi tänka om, vinmakare visar oss strålande viner som gör att gamla sanningar faller platt.

5. Chateau du Coing L’Ancestrale Monnieres Saint Fiacre 2015 (79304). BS

Véronique Günther-Chéreau, Muscadet de Sèvre-et-Maine Frankrike, 169 kr
Druvor: Melon de Bourgogne
Torr, fyllig, frisk av grönmogna frukter inslag av mineral och rök, tång och så mogna frukter (igen!). Nyanserad, lång och komplex.
Omdöme: Härligt, balanserad och komplex. Utmärkt att visa upp till dom som säger sig ha provat 'allt'.
Betyg: 5

Personliga favoriter, just nu - gott vitt vin

6. Hartenberg Riesling 2017 (76667). BS.

Hartenberg Estate, Western Cape Sydafrika, 149 kr
Druvor: Riesling
Alkohol: 13%
Ljusgul färg samt stor, mineraldriven och fruktig doft av äpplen och mogen citrus. Smaken är torr, medelfyllig grönfruktig av äpplen och päron, med en solig underton av mognad och balanserad citrussmak. Lång eftersmak.
Betyg: 5

7. Domaine Cauhapé Geyser 2019 (90191)

AOP Jurancon Sec Frankrike, 179 kr
Druva: 30% gros manseng, 30% petit manseng, 30% camaralet, 5% courbu, 5% lauzet.
Alkohol: 14,5%
Färgen är ljusgul. Doften stor, örtig med inslag av persika, krusbär och mineral. Smaken torr och frisk, medel-till fyllig med tät, nästan simmig textur av sitt rika innehåll. Persikofrukt, toppad med gulmogna frukter, en nypa mogna krusbär och citrus, tydligt örtig och kryddig smak, lägg till en strålande mineralton. Lång eftersmak.
Passar till: Till skaldjur naturell och har provat vinet med stor behållning till torskrygg med löjrom och beurre blanc. Oväntade kombinationen till Påskkycklingen visade sig smaka strålande bra. Prova även till ostbricka.
Betyg: 5

8. Chablis Grand Cru Les Clos 2018. BS.

Laroche, Bourgogne Chablis Grand Cru Frankrike, 627 kr
Festvin såklart och helt enastående, finessrik samtidigt kraftfull och koncentrerad. Laroche har för mig en unik stil som bland annat lyfts fram med hjälp av hur vinerna tillverkas, fatjäsning och lagring är en del av receptet. Därför får vinerna ett djup och när frukten är av bästa klass blir det som bäst, fyrverkeri i smak.
Passa på nu - årgången är den osedvanligt koncentrerade, läckra 2018 och priset måste, i jämförelse, vara ett kap.
Betyg: 5

BS = Systembolagets beställningssortiment.