Laddar annons
Tillfälligt sortiment vita viner - 4 mars
2 Mar, 2022
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Tillfälligt sortiment vita viner - 4 mars

Lanseringen av vita viner i tillfälligt sortiment 4 mars är en liten lansering. Trots det bjuder Catena på ett fynd, därtill finns ytterligare några viner som förtjänar lite extra uppmärksamhet.

En hårsman efter Catena kommer glädjespridaren Montlouis Blanc från Loiredalen. Shafers Chardonnay når inte fyndstatus men det är en väldigt trevlig chardonnay som är värd att prova trots en prisklass som placerar den i en bourgognenivå. Lanseringen av vita viner i tillfälligt sortiment på Systembolaget 4 mars bjuder med andra ord på ett fynd men flera viner som är värda att uppmärksamma.

[drinklist id="99343"]

Tillfälligt sortiment vita viner - 4 mars

Frankrike

Montlouis Blanc Chenin Sec 2019 (93356), Les Terres Turones, Loiredalen, 189 kr

Ett friskt, kraftigt och piggt vin med gula äpplen, citrus, vanilj, mandlar och nötter. Bra, lite rustik eftersmak med mineraler, sälta, syra, längd och balans. Ett piggt och trevligt vin som dessutom överraskar med lite extra charm.

USA

Red Shoulder Ranch Chardonnay 2019 (93650), Shafer Vineyards, Los Carneros, 499 kr

Stor, doft med äpplen, päron, passionsfrukt, ananas, kryddor och nya fat. Smakrikt med citrus, rostade färska mandlar, bra balans, syra, lång eftersmak och en frikostig men elegant dos av väl integrerad ek. Det finns en hel del tropisk frukt men samtidigt piggar friska syror och mineraler upp och skapar en tydlig ryggrad. Passar en bredd av lite kraftigare rätter men prova med smörbrynt hälleflundra med tortellini men är du mer äventyrligt lagd kan man byta ut hälleflundran mot oxfilé, men denna ska ha en ordentligt röd kärna för att kombinationen ska gå hem.

Argentina

Catena Alta Chardonnay 2020 (94354), Mendoza, 199 kr

Ung, frisk och ren chardonnay med päron, persika, vinteräpplen, citrus och rostade fat. Lång eftersmak med brynt smör, bra balans, syra och sälta. Ett smakrikt snyggt och välgjort vin som passar till pasta med fläskfilé. Ett lite stramare men lika välgjort lillasyskon finns i beställningssortimentet för 50 kronor mindre.

Chile

Los Patricios Chardonnay 2017 (94445), Pandolfi Price, Valle del Itata, 249 kr

Stor, doft med mandarin, citrus, päron, äpplen, passionsfrukt och nya fat. Stor eftersmak med smör, nybakt bröd, kryddor, kraftig ek, sälta och längd.

Orange vin från Portugal

Morias Rocha JJ Vinho de Talha branco 2019 (94288), Alentejo, 269 kr

Stor doft med äpplen, aprikoser, apelsin, honung och kryddor. Smakrikt med bra balans, mineral, citrus, rustikt äppliga drag med tydlig sälta. Intressant och välgjort i en egen stil och lite häftigt. Passar till en matigare sallad med ugnsbakad kyckling.

Orange vin från Italien

Tutto Anfora Bianco La Ginestra 2020 (92227), EKO, Toscana, 199 kr

Stor doft med hjortron, havtorn, apelsin och torkade aprikoser. Ett rustikt vin med energi, mineraler och lite kärv eftersmak.

No name - här är historien om den uppmärksammade etiketten

Friulano går i bräschen för de italienska vita vinerna

Fler nyheter i tillfälligt sortiment

[drinklist id="99343"]