Laddar annons
Historien bakom etiketten "No Name": Gjorde det i ren protest
4 Feb, 2022

Historien bakom etiketten "No Name": Gjorde det i ren protest

En tilltalande etikett kan göra stor skillnad när man ska välja mellan två viner. Ofta dras ögat till en etikett som kanske är lite snyggare och som sticker ut lite mer. Vi har tagit reda på historien om en av de mer anmärkningsvärda etiketterna på Systembolaget just nu.

Två ord på engelska skrivna i svart mot en vit bakgrund. Det låter kanske inte mycket för världen, men etiketten med orden ”No Name” har dragit ögonen till sig och folk ställer sig säkerligen frågan om vad som föranlett det anmärkningsvärda men ändå enkla namnet på vinet.

Allt grundar sig egentligen i en protest från en välkänd italiensk vinmakare som blev besviken över att ett av hans viner inte fick klassificeringen som han tyckte det förtjänade.

"Tyckte hans barolo var för fruktdriven"

Giacomo Borgogno är namnet på vinmakaren, och om namnet klingar bekant så beror det på att hans viner i hög utsträckning finns på Systembolaget. Fokus för vinerna är främst Piemonte och Borgogno producerar i dag bland annat flera nebbiolo- och baroloviner som finns i Sverige.

– När han för några år sedan skulle presentera en barolo för konsortiet som bedömer vinerna och bestämmer klassificeringen, så tyckte de att hans barolo var för fruktdriven för att klassas som en barolo. Han valde då i ren protest namnet ”No Name” på det aktuella vinet och han tog beslutet att deklassificera det till en nebbiolo, berättar Isabella Ankarberg som arbetar på The Wineagency, som importerar Borgognos viner till Sverige.

Protest mot namnbytet

Viner från Borgogno är i dag välkända i Sverige, och etiketten med namnet ”No Name” drar onekligen blickar till sig. Faktum är att Borgogno valde att sätta samma etikett på ett annat vin. Producenten samäger sedan ett par år tillbaka en vinodling i nordöstra Italien, i regionen Friuli-Venezia Giulia. Där hade han ett liknande identitetsbekymmer som i Piemonte. Den populära lokala gröna druvan i Friuli heter officiellt friulano, men i folkmun säger man tocai.

Druvan har hetat tocai friulano under en väldigt lång tid, men EU bestämde sig för över tio år sedan att sätta stopp för namnet på druvan då de ansåg att det kunde förväxlas med de ungerska vinerna från vindistriktet Tokaji. Därför var den italienska druvan tvungen att byta namn och då blev det friulano. Alla var dock inte överdrivet förtjusta i namnbytet, utan lokalt kallar man fortsatt druvan för tocai.

– Eftersom Borgogno odlade friulano så valde de att ge vinet namnet ”No Name” som en protest mot namnbytet, fortsätter Isabella Ankarberg.

I dag är vinet med den välkända etiketten, ett av få viner gjort på druvan friulano som går att hitta på Systembolaget.

– Så egentligen är bakgrunden till de båda etiketterna, båda för nebbiolo-vinet och friulano-vinet, en stilla protest från Borgognos sida, avslutar Isabella Ankarberg.

No Name, Friulano, 2019, (78307) 199:-

Borgogno, No Name, 2017, (73661) 299:-

Läs mer: Vinlandet Italien