Laddar annons
Bäst i test vecka 9 - Systembolagets beställningssortiment
3 Mar, 2022

Bäst i test vecka 9 - Systembolagets beställningssortiment

En gång i veckan kommer vi på Vinbanken recensera och ta fram en topplista för dig som vill ta ett steg utanför vad den fysiska systembolagshyllan erbjuder.

Har man ett spirande intresse för mat och vin och känner att man vill hitta något utöver det som står på hyllan på den lokala Systembolagsbutiken. Har man tröttnat på sitt husvin och vill testa något nytt? Eller är det dags att fylla den nyinköpta vinkylen? Då är Systembolagets beställningssortiment intressant för dig. Vecka 9 hittar vi fem prisvärda viner i Systembolagets beställningssortiment.

Om du som vinintresserad har några dagars framförhållning så erbjuder dagens marknad många alternativ. Systembolagets beställningssortiment är en veritabel guldgruva men också en knepig labyrint. Med lite stöd från Vinbankens lista ”Bäst i test” kan du beställa hem fyndviner och viner som sticker ut lite. Efter att du lagt din beställning tar det 3-8 dagar innan du har flaskorna för avhämtning i din lokala butik.

Viner mellan 120 och 350 kronor

I beställningssortimentet finns ungefär 10 400 viner i varierande prisklasser. Det här är viner som monopolet inte har i sitt lager och som inte har gått igenom någon inköpsprocess som Systembolaget är ansvarigt för. Det är het enkelt viner som duktiga importörer valt att ta in till Sverige och marknadsföra till restauranger och intresserade privatkunder. Vi fokuserar på viner i kategorin 120 till 350 kronor men hittar vi något alldeles speciellt utanför det spannet kan vi ta med det ändå. För de utvalda vinerna lägger vi lite extra fokus på att berätta lite om producenten bakom vinet jämfört med vad vi gör i våra vanliga recensioner.

Som läsare kan det vara värt att notera att vi alltid säkerställer att vinerna finns tillgängliga när vi publicerar recensionerna. De här genomgångarna har ofta en ganska lång livscykel, även om vi inte garantera att varorna finns tillgängliga är det sannolikt att de gör det även någon eller några månader efter publikation. Det kan därför vara värt att gå tillbaka några veckor och studera tidigare artiklar.

Bäst i test vecka 9 – Systembolagets beställningssortiment

Emrich-Schönleber Riesling Trocken 2020, (75625), Nahe, 209 kr 17 poäng (++)

Frisk, ung och stram riesling med gråpäron, gula äpplen, vita persikor och citronszest. Elegant smak med lime, citrus, kalk, underbar längd, fokus och rena syror. En härlig ung riesling med strama mineraltoner och rund inbjudande frukt som genom sin välsvarvade struktur behåller stramhet och precision. Passar till en laxtartar med kapris och dragonmajonnäs.

Emrich-Schönleber är inte bara en av de bästa producenterna i Nahe utan hör till toppen i Tyskland. Med tanke på rykte, 20 hektar vingårdar och en total produktion på 140 000 flaskor som ska räcka till en hel vinvärld är det inte konstigt att vinerna ofta har stämpeln ”sold out”. I februari lanserades ett urval av Schönlebers viner i tillfälliga sortimentet på Systembolaget. Riesling Trocken fick inte vara med vara med i den lanseringen utan hamnade i beställningssortimentet. I mitt tycke är detta Schönlebers mest prisvärda vin från 2020. Faller man för detta (svårt att inte göra det) och vill fortsätta exploatera Schönlebers viner finns 2020 Frühlingsplätzen GG (94389) kvar på Systembolaget för 549 kronor och om detta säger vi: fullkomligt LYSANDE! Finns det någon som delar min fallenhet för riktigt bra Riesling Sekt går det att privatimportera Schönlebers Riesling Brut. Det här är en klockren sekt med laserskarpa, klingande rena syror. Vinet som finns i Sverige nu består till huvuddelen av årgången 2015, vilket är ett av vinmakaren Frank Schönlebers favoritviner. Få Champagner under 300 kronor slår kvaliteten på detta. Priset bör ligga på den just nämnda nivån. Emrich-Schönleber importeras av Vinovativa.

Cà del Magro Custoza Superiore 2019, (72693), Italien, Monte del Fra 149 kr 16 poäng (+)

Frisk och pigg doft med persika, päron, citrusblommor och bergamott. Ett smakrikt och balanserat vin med grapefrukt, mineral havssälta och en härlig syra.  Ett trevligt och smakrikt vin där trycket i smaken bär tydliga spår av att ha lagrats på jästfällningen vilket ger en krämig och rund struktur. Servera till en paj med broccoli och getost alternativt tortellini fyllda med ricotta och spenat och toppat med salvia och parmesan. Vinet finns även på magnumflaska för privatimport hos importören Handpicked Wines men då med årgången 2017, vilket vi inte har provat.

Bianco di Custoza eller Custoza är ett, för oss, ganska okänt vinområde som ligger sydvöst om sjön Garda i närheten av Verona. Området har DOC status och fram till 2019 var producenterna hårt styrda i vilka druvor man fick använda men reglerna är numera generösare och flera producenter inkluderar mindre andelar av internationella druvor. Huvuddelen brukar ändå utgöras av cortese, friulano, garganega och trebbiano. Ca del Magro har dock valt en traditionell stil med blandningen garganega, trebbiano toscano, cortese och incrocio manzoni. Generellt är stilen på vinerna rena, friska, lätta viner med persikor, blommor, mineraler och bra syror. Cà del Magro bjuder dock på lite mer kraft.

Guigal Gigondas 2018, (73411), 259 kr 17,5 poäng (++)

Stor doft med mogen, mörkröd frukt av björnbär, vildhallon, viol, lavendel, salvia, tobak och fat. Fyllig smak med koncentration, svartpeppar, oliver, mörka körsbär, choklad, nya fat och en lång kraftig eftersmak med rökiga mineraler och fin syra. En välgjord och laddad Gigondas till ett svårslaget pris. Servera till förkokta, glaserade och grillade revbensspjäll med rotsaker.

Guigal behöver egentligen inte mer introduktion än ”bäst på allt i Rhônedalen”! En något tråkig och något kortfattad beskrivning men imponerande  och helt sann. Familjen Guigal började bygga sitt vinimperium i Norra Rhônedalen 1946. Man har expanderat kontinuerligt sedan mitten av 80-talet och är nu närvarande och producerar vin i de flesta appellationerna i Rhônedalen. Trots ett stort utbud som måste kräva en organisation med mycket styrning görs helt enkelt inga dåliga viner. Guigal är en kvalitetsstämpel det alltid går att lita på. Guigal importeras av Wine Affair.

Ratti Langhe Occhetti Langhe Nebbiolo 2020, (78842), 199 kr 17 poäng (++)

Ung och stram doft med vildhallon, körsbär, slån, blodapelsin, kryddor och viol. Smakmässigt börjar vinet inte bara tillknäppt utan med helt uppdragen dragkedja: återhållet och lite snålt med mörkröd frukt och slån men öppnar sig med luftning och bjuder på mörka körsbär, blodgrape, blommor, kryddor, lakrits, mineraler, bra längd och fina syror. En ung Langhe nebbiolo som visar kvalitet, potential och klarar konkurrens med många storebröder från Barolo. Ett välgjort vin som går bra att dricka nu men vill gärna ha något års vila. Ska det i glaset nu är Bourgognekupa och rejäl luftning två måsten.

Ratti är på många sätt en av de intressantaste producenterna i Piemonte. Renato Ratti föddes 1934 i Piemonte men flyttade i unga år till Brasilien där han blev ansvarig för Cinzanos produktion. Han återvänder till Italien 1965 och köper sin första vingård i zonen Marcenasco. Han blir med detta den första som lanserar en vingårdsbarolo. I början av 70-talet kommer ytterligare två viner, Conca och Rocche, från vingårdarna med samma namn, firman räknas nu till Piemontes främsta. Renato är även drivande i att lyfta Barolo från ett DOC till ett DOCG. Innan Renato Ratti lämnar oss, allt för tidigt1988, hinner han vara president för konsortiet i Barolo, skriva flera vinböcker och även att vara initiativtagare till att inleda en klassificering av vingårdarna i Barolo. Rattis son Pietro var den som fick ta över efter Renato och fortsätta att utveckla arvet efter sin far. Ratti importeras av Vinovativa.

Pago la Jara 2016, (54480), Toro, 395 kr 18,5 poäng (++)

Stor doft med koncentrerad mörkröd frukt av björnbär, viol, bigarråer, kaffe och fat. Stor fyllig smak med koncentration, choklad, engelsk lakrits, läder, bra balans och integrerade fat. En riktigt bra strukturerad Pago la Jara som förenar kraft och elegans på ett sätt som inte är helt typiskt Toro. En av de bästa, möjligen den bästa Pago la Jara jag har provat. Servera till grillade lammracks med ugnsrostad potatis.

Telmo Rodriguez är en av Spaniens mest kända vinmakare och brinner för inhemska druvsorter. Telmo har en bakgrund på familjens vingård i Rioja, Remelluri, men har även arbetat i Frankrike. Idag gör han viner i flera regioner i Spanien. Förutom sitt intresse för ”utrotningshotade” Iberiska druvsorter går han och parhästen, vinmakaren Pablo Eguzkiza, ofta sin egen väg vilket ofta märks i vinerna. Pago la Jara är prestigevinet från Telmos projekt i Toro. Det här vinet hör till den stora skaran av unga viner som verkligen vinner på att få rejält med luft. Inför den här artikeln provade jag vinet över 4 dagar. Dag två har vinet en mörkare frukt men också en något mer avrundad och tillgänglig struktur och bjuder på en större upplevelse än det gjorde med nyutdragen kork. Pago la Jara importeras av Wine Affair.

Bäst i test vecka 8 - Systembolagets beställningssortiment

Fler nyheter på Systembolaget