Laddar annons
Vin till snacks – tips på fyra viner
10 Feb, 2022
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vin till snacks – tips på fyra viner

Vilket vin ska man egentligen dricka när man sitter där i soffan med en påse chips, lite jordnötter, ostbågar och kanske någon dipp till?

Situationen är kanske inte helt främmande. Du och några vänner är hemma och ska spela sällskapsspel. Ticket to Ride står på schemat och på bordet framför er står det skålar med chips. Där finns kanske även ostbågar, lite jordnötter, kanske lite dipp och även lita andra snacks som ni valt kvällen till ära. Ni dricker vin till snacks.

Någon av vännerna plockar fram en flaska prosecco, en annan vän plockar fram en flaska rioja och en tredje vän tar fram en riesling. Då slår det dig att du inte vet vilket vin man ska dricka till snacks. Funkar något av vinerna eller har samtliga gjort ”fel val”.

Hur ska man resonera när man ska välja vin till hemmakvällen? Är det bara att välja något på måfå, kan man välja ett för sött vin, kan vinet förstöra smaken av chipsen och hur mycket måste man tänka på smakkombinationerna? Frågorna är många, men vi har tagit fram svaren och framförallt vintipsen till snackskvällen.

Vin till snacks – fyra viner som passar

Chablis, Jean de Chaudenay, 2019, (2430) 169:-

Här har vi något av det mest trygga alternativet till det generella snacksbordet. Ett chablis som passar riktigt bra till både salta och feta snacks. Chips och jordnötter framförallt. Vinet har rejält med fruktsyra som kompletterar sältan och fettet i snacksen på ett riktigt bra sätt. Det blir inte att vinet tar över för mycket heller utan det blir ett fint samspel.

Markowitsch, Classic Pinot Noir, 2019, (6695) 119:-

Har du hört talas om kombinationen pinot noir och ostbågar? För många är det kanske en nyhet att de två är otroliga ihop, men vissa har upptäckt hemligheten för länge sen. Ett bärigt pinot noir från Österrike med sina klassiska inslag av lingon och jordgubbar passar perfekt med sältan och ostsmaken från ostbågarna. Den här kombinationen vill du inte missa. Om du verkligen inte vill dricka ett rött vin till snacksen så kan du med fördel dricka en torr cava ihop med ostbågarna.

Kloster Eberbach, Riesling Kabinett, 2020, (5810) 109:-

När chilinötterna åker fram så bör även riesling-vinet göra det. Hettan från nötterna balanseras ut och neutraliseras av sötman som en riesling ger. Tänk på att välja en lagom söt riesling, den får inte vara för torr. Kloster Eberbachs Kabinett är ett riktigt bra val till chilinötterna. Vinet har nämligen tydliga inslag av bland annat päron och honung som ger den där sötman som passar perfekt till heta rätter, och då även chilinötter.

Louis Bouillot, Crémant de Bourgogne Brut, (7688) 129:-

Om du har dipp på bordet så bör du ha lite bubbel bredvid. När du dippar chipsen så kommer du märka att fruktsyran i en cremant passar förvånansvärt bra som kombination ihop med både chipsen och dippen. Tänk dig själv att dippen är ganska fräsch och troligtvis har lite vitlök och örter i sig. Sen har du salt chips ihop med det. Och till sist tar du en klunk cremant som bidrar med fruktsyra och friska lagom fruktiga toner.

Fler vintips till tilltugg och smårätter