Laddar annons
Topp 10 | årets bästa röda viner upp till 99 kronor
21 Dec, 2016

Topp 10 | årets bästa röda viner upp till 99 kronor

RÖDA VINER TOPP 10. Här är listan med de bästa röda vinerna upp till 99 kronor samlade under rubriken Vinbankens Årets Topp 10, Röda viner upp till 99 kronor.

Det är inte lätt att begränsa urvalet till 10 viner. Undertecknad har, mellan tummen och pekfingret, provat ungefär 14 000 viner under året - varav något fler röda. Provningarna har skett i Sverige men också på resor, utomlands.

Att välja 10 röda viner i pris upp till 99 kr är därför inte helt enkelt då det finns många, många bra viner att välja bland. Och aldrig tidigare har ett fåtal vinskribenter (bland andra Vinbankens Anders Röttorp, Thomaz Grehn och Elke Jung) besökt Systembolagets huvudkontor för att delta i journalistprovning så ofta som under 2016.

Ny-lanseringstakten har skruvats upp och vinerna som kommer in via beställningssortimentet har också ökat i antal. Många kommande "bästsäljare" tar sig in i ordinarie sortiment via BS (beställningssortimentet). Säljer drycken bra i BS kan den kvala in till ordinarie sortiment.

Men dessa viner är i stort sett alltid "de söta" och de har inte lanserats av bolaget. Att ordningen är så här grundar sig på EU-regler som säger att handeln ska ha samma förutsättningar. I Sverige har vi ett detaljhandelsmonopol, Systembolaget, vilket krånglar till det på en fri marknad. Därför finns BS, för att skapa möjlighet för "alla".

Men vilka är de mest populära vinerna? Generellt, de är ofta röda, smakrika, fruktiga och mer söta viner som främst kommer från Italien men också från USA.

För att vara mycket tydlig är dom inte bland mina personliga favorit-vinval, det för att vin som ska passa till mat bör ha en bra syra. Men Vinbanken recenserar och tipsar om vin för "alla" och för dem av er som är ute efter ett vin av "söt-go-fredagsmys" kalibern bör man vara klar över att variationen söt-vinerna emellan är minst lika stor som i vilken annan jämförelse som helst. Självklart kan vi, som provar så många viner varje år och som lägger ned oändligt mycket tid i provningsrummen, även rekommendera några av dessa viner. Bland dem vi tycker håller måttet.

Därför är även någon av "de söta" med här, med tydlig angivelse av sockerhalt. Du väljer sedan själv vilken stil som passar dig, tillfälle eller för dina vänner och är förslagen inte tilltalande är det bara att surfa vidare. Under dagen fortsätter vi med våra årsbästa tips under rubrik, Årets bästa på Vinbanken, Topp 10 röda viner 100 - 199 kronor och Topp 10 röda viner + 200 kronor.

Vinerna nedan är listade i prisordning.

Årets bästa röda viner, Topp 10 upp till 99 kronor

 1. Dão Casal Mor 2014 (12520), Caves Primavera, Dão Portugal, 53 kr
  Medelfylligt rött vin med frisk underton, inslag av skogsbär och smak av lakrits. Recenserad i
  Vinköplistan #9.

 2. Periquita Original 2014 (2574), José Maria da Fonseca, Península de Setúbal Portugal, 69 kr
  Medelfyllig, lätt kärnig och kryddig smak med tanninkärv snits, en touch av torkad frukt, mörk frukt och en knivsudd sötma som från mörka bär. Trevlig eftersmak.
  Tips i Vinköplistan #47

 3. Allegro Primitivo 2015 (32412 ), Nordic Sea Winery, Apulien Italien, 79 kr. Socker: 7 gl/L
  Medelfyllig, sötare mörk frukt med mustiga drag, inslag av örter, vanilj och blåbär. Modernsnitsig och perfekt för alla som gillar att dricka vin efter maten.Hela recensionen,
  Vinköplistan #38

 4. Org de Rac 2015 (2073), Swartland Sydafrika, 85 kr
  Medelfyllig och fruktig med strama tanniner, smak av svartavinbär, tydligt örtig, balanserad syra och finfin längd. Läs om producentens uppgradering av Org de Rac,
  Vinköplistan #49

 5. Cycliste Côtes du Rhône Villages 2015 (76065), Mare Magnum, Frankrike, 89 kr
  Kryddigt vin med toner av mörka bär som slånbär och björnbär, lagerblad och vitpeppar. Ett trevligt och riktigt prisvärt vin från Rhône där ursprunget känns tydligt. Lättsamt med mjuka tanniner.
  Topp 10 EKO-viner 2016

 6. Boira’ Sangiovese 2015 (32431), Cantine Volpi, Marche Italien, 89 kr
  Fruktig och lättsam smak av körsbär, örter och fat. Trevligt allroundvin.
  Topp 10 EKO-viner 2016

 7. Allesverloren 1704 (73061), Swartland Sydfrika, 89 kr
  Medelfyllig fruktig smak av mogen generöst söta björnbär, röda plommon och svarta vinbär. Inslag av viol, lakrits, läder och fat. Balanserad eftersmak. Allesverloren 1704 vin till Dolmar.

 8. Conde de Valdemar Reserva 2009 (73924), Rioja Spanien, 99 kr
  Favoritvin som hamnat i beställningssortimentet. Smaken är medelfyllig av röd frukt, kryddig av fat-vanilj, smak av örter, touch av fikon och russin. Bra längd. Lill-lördag 20 april 2016

 9. Château Barréjat Tradition 2014 (75966), Denis Capmartin, Madiran Frankrike, 99 kr
  Fyllig, mörkfruktigt smak av plommon med balanserade tanniner, inslag av fat, kryddor och choklad. Bra, nyanserad eftersmak.
  Château Barréjat Tradition till lammfärslåda med potatis.

 10. Château Pech-Latt 2015 (2233), Corbières Frankrike, 99 kr
  Ekologiskt från södra Frankrike. Fruktig smak med örtiga toner och inslag av blåbär och viol. Blir fint till de grillade lammkotletterna.
  LCHF vin - vintips med låg sockerhalt,
  Bra vin med ny årgång sommaren 2016

Huvudbild: Så här kan set så ut på en Systembolagsprovning för journalister! De vita vinerna är mer dolda då de omsluts av kylblock.

Planera ditt Systembolags-besök: kolla öppettider, Därför har Systembolaget stängt på julafton