Laddar annons
Topp 10 | Bästa röda viner med ny årgång
23 Jul, 2017
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Topp 10 | Bästa röda viner med ny årgång

VIN MED NY ÅRGÅNG. Vinbanken har plockat ut de 10 bästa röda vinerna ur den stora grupp vin som byter årgång under sommaren.

Trevligt är att Fonterutoli är tillbaka på banan med synnerligen bra stil, snitsig och klockren smak i lätt modern tappning. Kul, då vinet svajat i kvalitetsprecisionen ett tag.

Läs här: Om du vill veta vilka de 10 bästa vita vinerna bland nya årgångar är

Topp 10 | Röda viner med ny årgång i juni/juli 2017

1. Monterosso Rosso 2016 (22981)
Nordic Sea Winery, Molise Italien, 59 kr

Druvor: Sangiovese
Smak: Medelfyllig. Stram röd frukt, tydligt örtig, liten kärvhet, smak av röda bär. Toppen till mat!
Omdöme: Smakrikt, mustig och okomplicerad.
Passar till: Fläskköttm ikomplicerade rätter. Annars passar vinet perfekt för soffhäng, på verandan eller bara så som ett glas vin.
Restsocker: 5 g/L
Betyg: 3+

2. Imperial Pinot Noir 2016 (2974)
Ruppertsberger WZV Hoheburg, Pfalz Tyskland, 79 kr

Druvor: Pinot noir
Smak: Lätt/medelfyllig. Fruktig och bärig smak av körsbär, liten bärssötma, smak av örter och kryddor.
Omdöme: Trevlig, lättdrucken.
Passar till: Ljust kött, kyckling och gris. Fläsk, gärna lätt rökt, smak av svamp, mustig sås, skogsbär
Restsocker: <3 g/L
Betyg: 4-

3.Faustino VII 2014 (22662)
Faustino Martínez, Rioja Spanien, 79 kr

Druvor: 95% tempranillo, 5% mazuelo
Smak: Medelfyllig, kryddig och utvecklad smak av röd frukt, örter och fatvanilj.
Omdöme: God!
Passar till: Riojavin gör sig alldeles extra bra till en ostbricka. Vill du grilla välj fläskkött, toppa med grillade champinjoner gärna med en stor klick vitlökssmör.
En gratäng med kyckling passar också bra!
Sockerhalt: < 3 g/L
Betyg: 3+

4. Caravan Durif 2015 (6573)
Quarisa Wines, South Eastern Australia Australien, 89 kr

Druvor: Durif
Smak: Fyllig. Mörk frukt, strama tanniner, inslag av mörka bär, örtkryddor, en touch mynta och lakrits.
Omdöme: Toppval bland röda vardagsviner.
Passar till: Här är ett mer strukturerat vin som behöver lite motstånd i smak, gärna till grillade stekta köttbitar eller varför inte en lyxig hamburgare av älgfärs.
Osso Buco är ett annat förslag.
Sockerhalt: < 3 g/L
Betyg: 4

5. Ktima Kir-Yianni Yianakohori Hills 2014 (2850)
Makedonien Grekland, 114 kr

Druvor: 50% xinomavro, 30% merlot, 20% syrah
Smak: Medel/fyllig. Röd frukt, kärnig ton, örter och kryddor, inslag av läder, nypon och fat.
Omdöme: Nyanserad, läcker och personlig.
Passar till: Gärna till lamm och kanske klyschigt, grekisk husman. Prova: Vin till souvlaki med tzatziki
Restsocker: <3 g/L
Betyg: 4+

6. Château Bouscassé 2012 (2204)
Alain Brumont, Madiran Frankrike, 129 kr

Druvor: 50% tannat, 26% cabernet sauvignon, 24% cabernet franc
Smak: Fyllig smak av mörk frukt och bär, körsbär, plommon och vinbär med inslag av örter, lakrits och fat. Ung.
Omdöme: Trots den alltid, i detta vin, massiva kraften, smakar vinet elegant redan i sin ungdom. Detta vin är utmärkt att spara.
Passar till: Höstens vilträtter när du dekanterat (luftat vinet) eller gärna för att spara.
Restsocker: 0,48 g/L
Betyg: 4

7. Fonterutoli 2015 (32229)
Marchesi Mazzei, Toscana Italien, 149 kr

Druvor: Sangiovese
Smak: Medel/fyllig. Fruktig, viss mognad och sötma, tydligt örtig, lätt pinjeton, smak av fat och läder. Bra koncentration.
Omdöme: Bättre än på länge. Bra köp.
Passar till: Charkuterier, pasta med smakrika såser eller till smakrika rätter med lamm- eller nötkött.
Restsocker: <3 g/L
Betyg: 4

8. Barolo Fontanafredda 2013 (70227)
Piemonte Italien, 199 kr

Druvor: Nebbiolo
Smak: Fyllig. Röd, mogen frukt, körsbär, tydligt örtig, smak av nypon, läder och fat. Distinkt och lång eftersmak.
Omdöme: Sparar gärna detta vin eller dricker nu, dekanterad.
Passar till:Lamm eller fläskkött, laga ragu, smakrikt, knaperstekt fläsk, Karljohansvamp
Restsocker: <3 g/l
Betyg: 4-

9. Brunello di Montalcino Col d’Orcia 2012 (12357)
Col d'Orcia, Toscana Italien, 279 kr

Druvor: Brunello
Smak: Fyllig. Sammetslen, nyanserad, nypon, sträv, pinje, örter och lätt kryddig. Fat samt lång eftersmak. Nyanserad.
Omdöme: Elegant och komplext vin.
Passar till: Oxfilet är perfekt råvara, toppa med tillbehör som bönor, vitlök, olivolja...
Restsocker: <3 g/L
Betyg: 4

10. Chambolle-Musigny 2014 (5347)
Domaine Roux Père & Fils, Bourgogne Frankrike, 459 kr

Druvor: Pinot noir
Smak: Fyllig. Rödfruktig smak med inslag av skogsbär, svamp, soliga löv, barr och fat.
Omdöme: Läcker!
Passar till: Fågel, fläsk, lamm gärna i recept med svamp, mustig, kryddig smakrikt
Restsocker: <3 g/L
Betyg: 4+