LASAGNE. Härlig smak av örtkryddor, fetaost och tomat gör den Grekiska lasagnen till något extra. Vinet till är rött med ursprung Grekland.
Snabblagad är den också. Vinet till är rött och självklart, är ursprunget Grekland.
Vinet till maten
-
Ktima Kir-Yianni Yianakohori Hills 2014 (2850)
Kir-Yianni Estate, Makedonien Grekland, 114 kr
Druvor: 50% xinomavro, 30% merlot, 20% syrah
Smak: Medel/fyllig, fruktig smak av körsbär med inslag av bär, kryddor och fat. Tanninerna är strama, frukten backar upp dem och eftersmaken tydlig, lång. Vinet gör sig utmärkt till mat och gärna en kötträtt. Budgetvin bland lagringstipsen och ett vin väl värt att spara för stor utväxling. Personligt vin, med stramhet och skönt, eget uttryck.
Betyg: 4+
Recept | Grekisk lasagne med fetaost | 4 portioner
500 g nötfärs
1 gul lök, hackad
1 msk smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk örtkryddor t ex basilika, oregano eller timjan
2 vitlöksklyftor, hackade
400 g krossade tomater
2 msk tomatpuré
1−2 dl vatten
4 dl créme fraiche
1 dl mjölk
150 g fetaost, smulad
10 lasagneplattor
Gör så här
- Värm ugnen till 200°. Fräs löken i smör. Tillsätt färsen och smula sönder den under omrörning. Stek tills den fått färg. Krydda med salt, peppar, örtkryddor och vitlök.
- Tillsätt tomater och tomatpuré och späd med vatten till önskad konsistens. Koka upp, sänk värmen och sjud ca 10 minuter.
- Blanda samman créme fraiche, mjölk och ost till en sås. Varva köttfärssås, lasagneplattor och sås i en smord ugnssäker form. Avsluta med sås på det översta lagret. Grädda i ugn ca 30 minuter.
Servering
Skär upp lasagnen i portionsbitar och servera med grekisk sallad.
Tips
Byt ut nötfärsen mot lammfärs
Recept och bild: Svenskt kött