Laddar annons
Topplista bästa zinfandelvinerna, januari 2019
9 Jan, 2019

Topplista bästa zinfandelvinerna, januari 2019

Det finns 41 zinfandelviner i Systembolagets sortiment varav 29 är listade i butik, 18 återfinns i prisklass 69-120 kr. Vinbanken har listat de bästa zinfandelvinerna på Systembolaget, januari 2019.

Bland de 18 finns bara två viner med en sockerhalt under 3 g/l. Den mängd restsocker de flesta vinälskare, vinkännare, skribenter och entusiaster anser som rimlig sedd ur ett smakligt balansperspektiv.

Om zinfandelvin, generellt, är bland de mest söta röda viner vi kan köpa (+ hög alkoholhalt) tillhör druvan även en av de mest frekvent använda i genren, hitta-på-ett-festligt-namn-vin.

Ett enda vin bland de 18 specificerar uppgiften om sockerinnehåll till exakt 1 g/l. Bara den markeringen är värd att notera, så vanligt förekommer således motsatsen. Oavsett, så långt är allt i sin ordning. Vi konsumenter, vill ha och bör få information om innehåll, på vilka vi senare grundar våra inköp.

Intressant är att se övriga zinfandelviner vars restsockerhalt ligger långt över genomsnittet. Många av dem innehåller faktiskt så mycket som 10 -15 g socker per liter. Lägg till att vinerna har fantasinamn som Wanted, Big Zin och så vidare. Dessa är kommersiella viner och ganska tråkiga köp för många. Dom är därför och av förekommen anledning inte med på listan!

MISSA INTE: kul och intressant text av Cruz Liljegren, Låt inte en italiensk zinfandel bli till gräl över Julbordet

Socker i vin och drycker

Jämför till en burk Coca Cola, 330 ml. som innehåller 35 g socker, det vill säga cirka 10 sockerbitar. En 1,5 litersflaska av samma märke innehåller 44 sockerbitar. Långt sötare än vin alltså. Å andra sidan, notera restsockerhalten 7 g/l som samma som i många champagner. I champagne märks sötman inte av på samma sätt eftersom fruktsyran är hög.

Varför den buzz om socker i vin. Dolda sockerintag läggs till övriga och stora mängder är ej bra ur hälsosynpunkt. Socker i någon form är inte heller bra för tandhälsan.

Undertecknad vill också lyfta anledningen som vi tycker är viktig och det är hur vin och mat passar ihop. Sötare viner, det vill säga bordsviner vilka ska serveras till mat, passar i regel inte alls bra till maten för att de saknar fruktsyra, spänst och driv (till skillnad mot champagne som även har hög fruktsyra).

Topplista zinfandel, januari 2019

1. The Smile Vintage Zinfandel 2013 (99335)

Lamborn Family Vineyards, Howell Mountain USA, 499 kr
Druvor: Zinfandel.
Alkoholhalt: 15%
Sockerhalt: ingen uppgift!
Smak: Fyllig. Rödfruktig, nyanserad smak med inslag av örter, kryddor, fat, mineral en hint av apelsin, läder och nypon. Violton och tobak. Läcker, nyanserad längd.
Omdöme: Toppbra vin som redan är på g i utveckling med mycket kvar att ge.
Betyg: 5-

2. Girard Old Vine Zinfandel 2015 (22337)

Girard, Napa Valley USA, 199 kr
Druvor: Zinfandel.
Alkoholhalt: 15%
Sockerhalt: <3 g/l
Smak: Fyllig och tät. Nyanserad, bärig smak med inslag av mörk frukt, mogna vinbär, blåbär och hallon med härlig ryggrad av spänstiga tanniner, lite tobak, smak av choklad och fat.
Omdöme: Örtig, stram med stil.
Betyg: 4+

3. Ravenswood Vintners Blend Zinfandel 2015 (26001)

Ravenswood, Kalifornien USA, 109 kr
Druvor: Zinfandel.
Alkoholhalt: 13,5%
Sockerhalt: 1 g/l
Smak: Medelfyllig. Söta bär, blåbär, liten smak av hallon. Tydligt örtig, grön ton som av gräsiga tanniner och frisk längd.
Omdöme: Bärig koncentration av zinfandel.
Betyg: 3+

4. Seghesio Sonoma Zinfandel 2016 (22562)

Seghesio Family Vineyards, Sonoma County USA, 209 kr
Druvor: Zinfandel.
Alkoholhalt: 15%
Sockerhalt: <3 g/l
Smak: Fyllig. Bärig, tydlig violton, smak av röd frukt, kärnig örtig med inslag av fat, björnbär, tobak och kakao. Fin längd.
Omdöme: Smakar generöst och strukturerat. Zinfandel med stil.
Betyg: 3+

5. Cline Zinfandel 2016 (22283)

Cline Cellars, Kalifornien USA, 99 kr
Druvor: Zinfandel.
Alkoholhalt: 14%
Sockerhalt: 7 g/l
Smak: Fyllig. Söta bär, björnbär och skogshallon, smak av örter och gräs.
Omdöme: Mustig, saftig och nästan godissöt i smaken. Bäst för soffhäng-vänner eller till rätter i det vegetariska köket.
Betyg: 3