Bokrecension - Svenska Drycker, från mineralvatten till mjölkdestillat
Vinbanken har läst och recenserat boken Svenska Drycker, från mineralvatten till mjölkdestillat, av Martin Ragnar.
Varje människa möter en stor variation (och mängd) olika drycker under en livstid. Vatten torde vara drycken framför andra, lika universellt gångbar som grundläggande och livsnödvändig. Men dryck är mycket mer än vatten. Dryckens syfte förändras under en människas liv och vi kommer över tid ändra smak.
Bakgrund
I Sverige inverkar vår ålder på vilken dryck vi dricker. Ju äldre vi blir, och när vi har förmånen av valfrihet, kan många sätta in drycken i ett sammanhang för njutning men också som statusmarkör eller som markering för ett socialt eller politiskt ställningstagande.
Konsumenters ökande medvetenhet i kombination med småskaligt entreprenörskap att skapa unika drycker på platser vi aldrig tidigare förknippat med tillverkning av något slag visar bara trenden småskalig än tydligare. Intresset att veta mer om var livsmedel som drycker tillverkas, hur samt på vilka sätt och om dryckens eventuella hälsobringande egenskaper, är för många en fråga som står allt mer i fokus.
Om författaren och boken
Martin Ragnar är författare och civilingenjör, kemist, forskare och språk- samt kulturvetare. I sin senaste bok om Svenska Drycker- från mineralvatten till mjölkdestillat tar författaren ett helhetsgrepp över dryckerna som tillverkas i Sverige.
Martin Ragnar återkommer även till den viktiga uppföljningen och supporten från restaurangbranschen som en helt avgörande faktor för framtidens lokaltillverkade drycker. En annan fråga som väcks är varför vår nationella stolthet över svensktillverkade drycker är så blygsam, då det snarare borde var tvärtom. I stället ska vi ta chansen att presentera och servera svenska, lokalproducerade drycker i de finaste sammanhangen, som på Nobel banketten.
Boken kan liknas vid ett verk som spänner från forntid när mjöd var på modet fram till dagens innovativa dryckesframställning av småskaliga bär- och frukttillverkare till trendigaste drycken av alla, fermenterad mjölk. Och vem hade kunnat tro att det skulle tillverkas söt, äppel-is-dryck (iscider) i Umeå av företaget Brännland Cider. Vars iscider nu säljs till några av världens mest välrenommerade restauranger. Vinbanken skrev om Brännland Cider redan 2013.
Bokrecension
Boken Svenska Drycker- från mineralvatten till mjölkdestillat, vill sprida kunskap om vilka drycker som framställs i Sverige. Var och hur dryckerna framställs men också om de många möjligheter som ännu ligger öppna för entreprenören.
Se gärna boken som ett standardverk eller till och med som ett första, ”svenskt dryckes-uppslagsverk”.
Recension | Svenska Drycker, från mineralvatten till mjölkdestillat
Betyg: 3+ av 5
Passar: Trevlig läsning för dryckesintresserade med extra intresse för analys och samhällsutveckling. Utmärkt för entreprenörer och småskaliga dryckestillverkare.
Format, Inbunden
Antal sidor, 236
Utgivningsdatum, 2018-09-28
Förlag, Carlssons
Författare, Martin Ragnar
Medarbetare, Molin, Johannes (form)
ISBN, 9789173319195Rek. pris, 269 kr i handeln.