Laddar annons
11 Jan, 2019
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Härlig röd Bourgogne och fler vintips för helgen | #vinköplistan 2

Vinköplistan kommer med fyra vintips för helgen. Två vita och två röda viner upp till 100 och mellan 100-200 kr. Senaste provade i ny årgångsprovning visade på klockrena smaker i bland andra, röda Bourgognevinet från Jean-Claude Boisset.

Trevlig helg!

Fredagsvin, vitt och rött vin upp till 100 kr

1.Org de Rac Chardonnay 2017 (2930), 99 kr

Org de Rac, Coastal Region Swartland Sydafrika. Vitt vin. EKO.
Druvor: chardonnay.
Alkoholhalt: 13,5%
Sockerhalt: 1 g/l
Smak: Smaken torr, medel/fyllig och gulfruktig av mogna äpplen samt aprikos, lätt rostad och smörig. Trevlig och balanserad. Utmärkt vardagsvin.
Passar till: Utmärkt till vego-kökets rätter, till fisk som är panerad eller stekt eller ljust kött som fläsk.
Betyg: 4

LÄS GÄRNA ARTIKEL OM PRODUCENTEN: Org de Rac, EKO-certifierade viner från Sydafrika.

2. Cappello di Prete 2013 (2727), 95 kr

Candido, Apulien Italien. Rött vin.
Druvor: Negroamaro
Alkoholhalt: 13,5%
Sockerhalt: 5 g/l
Smak: Drygt medelfyllig med samma nivå av kärvhet, markerad fruktsyra. Mogen röd smak av körsbär, tydligt kärnig, inslag av choklad och kryddor som kanel med en bra längd. Läcker och personlig.
Passar till: Vinets mer utvecklade smak, drivs på av choklad och hintar av torkade fruktnoter, gör sig bäst till en mildare kötträtt, fläskfile alternativt till smakrik vego. Prova den utmärkt goda lins- och portabellogryta.
Betyg: 4+

Lördagsvin, vitt och rött vin 100 - 200 kr

1. Turckheim Pinot Gris Réserve 2017 (2119), 99 kr

Cave de Turckheim, Alsace Frankrike. Vitt vin.
Druva: Pinot gris.
Alkoholhalt:13,5 %
Sockerhalt: 10 g/l
Smak: Halvtorr. Medelfyllig. Kryddig av mogen gul-, till viss del exotisk fruktsmak. Päron och persika. Var medveten om vinets rel höga sockerinnehåll, för vissa av er är det inte rätt  ;-)!
Passar till: Sushi och till sötsyrliga rätter, delvis ur det asiatiska köket. Undvik eldiga kryddor. Bra till ost, generellt.
Betyg: 3

2. Bourogne Pinot Noir Les Ursulines 2017 (78614), 149 kr

Jean-Claude Boisset, Nuits-Saint-Georges Frankrike. Rött vin
Druvor: pinot noir
Alkoholhalt: 12,5%
Sockerhalt:<3g/l
Smak: Lätt och mjuk smak med hög syra. Frukten är röd av körsbär, nyanser av röda bär, hallon med skogstoner, lätt krydda och örtighet. Fin mineralton i längden. Snygg, strukturerad och läcker.
Passar till: Fläskkött, fågel och fisk om ni passar in tillbehören för att matcha rött vin - som svamp. Har ni julskinka kvar laga gott av resterna.
Betyg: 4

BILD: nya vineriet hos Boisset i Nuits-Saint-Georges!

Vinbankens Vinköplista
Fyra nya vinförslag per vecka. Två vita respektive två röda viner i olika prisklass. Fredagsvinet kostar under 100 kr och lördag- eller kalla det helgens festvin håller högre klass med pris från 100 upp till 200 kronor. Urvalet gör vi framförallt, men inte bara, ur annonsörers portföljer.

Vinköplistan - Bra viner, goda tips i kombination med mat, för dig när du står rådvill på Systembolaget! Passar inget av vintipsen ovan surfar du lätt in på Vinköplistan och kollar förslag från tidigare veckor.