Olivpizza serverar man med fördel som tillbehör till soppa medan receptet med fisk är en hel måltid. Och har du rester av julskinkan är pizza, använd grundrecept, också ett perfekt middagsalternativ.
Goda pizzarecept är välkomna i januari!
Olivpizza
15 gr jäst
1,5 dl ljummet vatten
225 gr vetemjöl
1 nypa salt
2 dl urkärnade svarta oliver
2 hackade sardellfiléer
1 msk kapris
1 pressad vitlöksklyfta
3-4 msk olivolja
Nymalen svartpeppar
4 soltorkade tomater
Gör så här
Rör ut jästen i det ljumma vattnet, sikta i mjölet och saltet och blanda ihop till en deg.
Knåda degen mjuk och elastisk på mjölat bakbord, forma degen till en boll och lägg den i en lätt mjölad skål. Täck degen med fuktig bakduk och låt jäsa till dubbel storlek.
Lägg oliverna i en mixer tillsammans med sardellerna, kaprisen, vitlöken och olivoljan, mixa till en grov röra och smaksätt med nymalen svartpeppar.
Värm ugnen till 225°C. Dela pizzadegen i mindre bitar och kavla ut tunna rundlar ca 10 cm i diametern. Lägg rundlarna på en plåt med smort bakplåtspapper och bred ut olivröran i ett jämnt lager över degen. Strimla de soltorkade tomaterna och strö över olivröran.
Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter.
Recept | Pizza med tomat, mozzarella, basilika och pinjenötter samt stekt havskatt | 4 portioner
600 g havskattfilé
salt och oljaPizzadeg (räcker till fler)
12,5 g jäst
½ l vatten
½ dl olivolja
ca 5 dl vetemjöl
ca 5 dl durum vetemjöl
½ tsk saltTomatsås
1 dl passerade tomater
½ tsk rödvinsvinäger
salt och socker2 mozzarellor
100 g cocktailtomater
35 g pinjenötter
basilika och ruccola
Gör så här
Smula ner jästen i en degbunke och häll på 37 C vatten och rör tills jästen löst sig.
Häll i olja och mjölet och blanda 8 minuter på låg hastighet i en degblandare alternativt 15 minuter för hand (det är rätt mängd mjöl när degen släpper från bunkens kanter och klibbar i botten). Tillsätt saltet och blanda i ytterligare 2 minuter.
Låt degen jäsa ca 1 timme till dubbel storlek. Starta blandaren eller knåda degen tills luften har gått ur.
Kavla ut 4 pizzabottnar om ca 15 cm i diameter.
Värm ugnen till 250 C. Blanda tomat och vinäger till tomatsåsen och smaka av med en nypa salt och socker.
Skiva mozzarellorna, dela tomaterna. Bred ut tomatsåsen över pizzabottnarna, lägg på tomathalvorna, strö över pinjenötterna och lägg på mozzarellan, ugnsbaka i ca 10 minuter till fin färg. Plocka över basilikan och ruccolan och servera med den nystekta havskatten.
Värm en stekpanna till högsta temperatur. Salta fisken och stek den i olja ca 3 minuter på varje sida.
FLER RECEPT
Spenatpizza</strong>
Dryck till pizza
Vin av vardagskaliber eller kolsyrad läsk.
TOPPLISTA Vardagsviner till pizza
https://vinbanken.se/2009/12/29/kvar-av-julskinkan-laga-nytt-med-paron-och-cider/