Laddar annons
Tre tips på viner från kvinnliga vinmakare
8 Mar, 2022
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Tre tips på viner från kvinnliga vinmakare

Även om vinindustrin fortsatt är mansdominerad så finns det ett stort antal kvinnliga vinmakare runtom i världen som rönt stora framgångar.

Vinindustrin är och har i stort sett alltid varit mansdominerad. De allra flesta vinmakare i världen är män och så har det alltid varit. Det har dock på senare år dykt upp allt fler kvinnliga vinmakare som med högkvalitativa viner slagit sig in i branschen.

På internationella kvinnodagen 8 mars vill vi på Vinbanken uppmärksamma tre kvinnliga vinmakare som vi känner förtjänar uppmärksamhet. Dessa tre har egen stil och producerar i dag högkvalitativa viner som återfinns på Systembolaget. Det som är extra intressant med dessa tre kvinnliga vinmakare är att samtliga har stort fokus på hållbarhet när det kommer till vinproduktionen.

Tips på viner från kvinnliga vinmakare

De tre vinmakarna som vi valt att uppmärksamma är Arianna Occhipinti, Clotilde Davenne och Kathrin Puff. Dessa tre kvinnliga vinmakare kommer från Europa, men det finns flera vinmakare att hålla utkik efter även utanför Europas gränser.

Arianna Occhipinti

En otroligt häftig vinresa som började på Sicilien, närmare bestämt staden Vittoria som Arianna kommer ifrån. Redan vid 21 års ålder, år 2003, producerade hon sin första årgång och sedan dess har hennes vinodlingar växt och blivit allt större. Hon är känd för sin biodynamiska odling och sitt sätt att kombinera de sicilianska druvorna frapetto och nero d’avola på ett framgångsrikt sätt. Hennes viner lanseras med jämna mellanrum i Systembolagets tillfälliga sortiment. I februari var det hennes SP68 som lanserades, och det utsågs till och med till Veckans fynd av Christian Stojkovic i samband med lanseringen. Ett vin med en härlig balans och fina inslag av bär och örter.

SP68 Rosso, Arianna Occhipinti, 2020, (95559) 199:-

Clotilde Davenne

I Chablis hittar man Cotilde Davenne, en av de allra bästa vinmakarna i det världsberömda området. Under en lång tid arbetade Clotilde för Jean-Marc Brocard, men de senaste 18 åren har hon valt att gå en egen väg. I dag går hela 17 av hennes viner att hitta i Systembolagets sortiment, vissa i det fasta sortimentet medan andra finns i beställningssortiment och tillfälligt sortiment. Hon är känd för att producera oerhört eleganta och friska chablisviner som håller hög kvalitet. Det är definitivt viner som sticker ut med sin friskhet och fräschör.

Chablis, Clotilde Davenne, 2020, (6307) 175:-

Kathrin Puff

Har du någon gång druckit vin från Kloster Eberbach? Då har du druckit vin som Kathrin Puff producerat. Hon är chefsvinmakare hos den välkända tyska vinproducenten. Hennes viner syns ofta på Systembolagets hyllor. Hon har en intressant historia som flygande vinmakare där hon bland annat spenderade en tid i Thailand. Där fick hon även uppleva de stora utmaningarna med klimatförändringar. I dag är hennes viner välkända i Sverige och vid flera tillfällen har vi på Vinbanken lyft Kathrin Puffs viner som optimala till sushi.

Kloster Eberbach, Riesling Kabinett, 2020, (5810) 109:-

Vitt vin till sushi

Här hittar du fler vinnyheter

Hitta fler vintips här