Laddar annons
Lambrusco – vårens hetaste vin
12 Mar, 2022
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Lambrusco – vårens hetaste vin

Det finns få viner som är lika härliga att titta på när de hälls upp i glaset som lambrusco. Den där intensiva färgen och den härliga moussen kan få vem som helst att plocka upp mobilen och vilja föreviga ögonblicket.

Lambrusco är ett relativt okänt vin i Sverige, trots att det har en anrik historia i Italien och framförallt regionen Emilia-Romagna som det härstammar ifrån. Det mousserande röda vinet sticker med sin färg och smak ut bland många andra viner i sortimentet. När vinet hälls upp så blir det ett fantastiskt skum, och beroende på druvsort blir det olika mycket kolsyrat. Vissa av vinerna blir lätt pärlande medan andra har betydligt mer kolsyra i sig. Man skulle på ett enkelt sätt kunna beskriva lambrusco som rött bubbel eller ett pärlande rött vin.

Vad är lambrusco?

Lambrusco brukar beskrivas som ett rött mousserande vin. Egentligen är lambrusco en druvsort som består av åtta druvor som liknar varandra. De två mest kända druvsorterna är Sorbara och Grasparossa. Skillnaden mellan dessa är att Sorbara ger betydligt mer rosa viner än vad Grasparossa ger. Den sistnämna druvsorten är den som ger de där härliga pärlande lila vinerna med ett iögonfallande skum på toppen.

Vad ska man äta ihop med vinet?

Om du åker till Italien så kommer italienarna själva rekommendera viner av lambrusco till antingen småplock eller som sällskapsviner. I södra Italien finns en egen variant av vinet som heter Otto Uve Gragnano, som egentligen inte är en lambrusco men som är ett mousserande rött vin gjort på åtta olika druvor. Det brukar anses vara ett otroligt bra pizzavin som passar utmärkt till napolitansk pizza.

Finns lambrusco på Systembolaget?

Ja, men utbudet är klent. I dag finns det enbart ett lambrusco i det fasta sortimentet och det är av sorbara-druvan. I beställningssortimentet finns det betydligt fler viner gjorda på druvan. Bland annat går det att hitta viner från producenten Cleto Chiarli, som är den mest kända lambrusco-producenten i Italien.

Hur dricker man vinet?

Det beror på vilken av de olika sorterna du ska dricka. I genomsnitt brukar det serveras vid strax under 10 grader eller svalare, det vill säga betydligt kallare än ett vanligt rött vin. Detta göra att det ofta associeras ihop med våren och våren och sommaren då det ofta dricks när det är lite varmare ute.

Vinbankens tips på lambrusco

På Systembolaget och i dess beställningssortiment finns det i dag flera olika typer av vin gjorda på druvan med olika smakprofiler. Gemensam nämnare mellan de olika vinerna är att de i stort sett alltid är lätta, lagom bäriga och har en härlig kolsyra i sig som gör att många imponeras av vinets utseende och estetik. Därför har vi tagit fram fyra viner.

Cleto Chiarli, Lambrusco Vecchia Modena Premium, 2020, (51747) 149:-

En av de absolut roligaste och bästa lambrusco-vinerna som går att få tag på i Sverige. Vinet är gjort på druvan sorbara, som alltså ger de där aningen ljusare vinerna än grasparossa. Här får man ett vin med härlig syra, mycket fruktig smak men samtidigt torrt. Man får lite champagne-vibbar av bubblorna, även om vinet är gjort enligt charmat-metoden. Ett extra plus till den nostalgiska etiketten som anspelar på hur vinet såg ut när det lanserades för över 100 år sedan. Ett vin som dessutom passar till en rad italienska rätter. Testa att dricka det här till en napolitansk pizza med mozzarella, eller varför inte till ost- och charkbrickan. Man skulle lugnt kunna konstatera att Vecchia Modena från Cleto Chiarli är ett av sommarens trendigaste viner.

Cleto Chiarli, Centenario Amabile, (51746) 115:-

Här har vi ett vin gjort på den fantastiska lila druvan grasparossa. Man får en intensiv djuplila färg, ett fint skum och tydliga smaker av bär i alla dess former. Servera det här vinet väl kylt kylt en vår- eller sommardag, ät en fräsch sommardessert, ta på dig solglasögonen och njut av att det är vår. Lambrusco Grasparossa är en fantastisk druvsort som bjuder på ett vin som är svårt att beskriva. Dessutom blir det en extra känsla när producenten är Cleto Chiarli som är den mest välkända producenten av lambrusco. I det här vinet får du dessutom lite sötma, med tydliga toner av katrinplommon och lite russin, men sötman neutraliseras en hel del av kolsyran och svagheten.

Ca' Vedole, Lambrusco di Sorbara, 2020, (2339) 159:-

Det enda lambrusco-vinet som återfinns i Systembolagets fasta sortiment. Ett vin gjort på sorbara, vilket innebär att det blir en rosa färg på vinet som påminner lite om ett rosévin, även om det här vinet är aningen mer rosa i färgen. Vi får även här härliga bär-toner och ett fint skum.

Cleto Chiarli, Lambrusco Organic, (51744) 129:-

Återigen ett vin gjort på grasparossa, här får vi dock till skillnad från vinet som har amabile i sig, ett betydligt torrare vin. När man väl häller upp det så förundras man över skummet och den fina färgen. Man skulle lätt tro att vinet kommer vara sött när man ser det vid en första anblick, men när man väl smakar på det så förvånas man över torrheten, de tydliga tonerna av mörka bär och fräschören som vinet bjuder på.

Lambrusco - mycket mer än bara söta viner

Allt om lambruscodruvan

Senaste lambruscon på Systembolaget