Laddar annons
Alla produkter från Ukraina slutsålda på Systembolaget
9 Mar, 2022
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Alla produkter från Ukraina slutsålda på Systembolaget

28 februari gick Systembolaget ut med att de slutar sälja samtliga ryska produkter i sitt sortiment. Detta på grund av invasionen av Ukraina. Sedan dess har intresset för ukrainska produkter på Systembolaget ökat rejält.

Kriget i Ukraina är inne på sin tredje vecka och man hör varje dag om nya angrepp och attacker. Stora delar av världen har gått ut och fördömt Ryssland och deras invasion av Ukraina. Flera länder har dessutom infört sanktioner mot landet, bland annat i form av att man slutat köpa in produkter från landet. 28 februari gick Systembolaget ut med att man slutar sälja alla ryska produkter som man har i sitt sortiment. Totalt finns det i dag ett 30-tal produkter från Ryssland på Systembolaget, men dessa har nu slutat säljas tills vidare. Samtidigt har intresset för produkter från Ukraina ökat rejält, enligt Original Brands STHLM som i dag är den enda importören av ukrainska produkter på Systembolaget.

– Vi har de senaste veckorna fått väldigt många förfrågningar om de ukrainska produkterna och det märks att intresset för att hjälpa till är stort, säger Martin Jämtlid på Original Brands STHLM.

Tre produkter från Ukraina på Systembolaget

I dag finns det enbart tre ukrainska produkter i sortimentet på Systembolaget. Samtliga kommer från producenten Berryland som hör hemma drygt 60 kilometer väster om huvudstaden Kiev. I Sverige är det ovan nämnda Stockholmsbaserade Original Brands som importerar tre cidersorter från Berryland till Sverige.

– Det är väldigt bra produkter. Ofta har man fördomar om produkter som kommer från östeuropa, men i det här fallet producerar Berryland cider och mjöd som är riktigt bra.

"Allt är slut"

Problemet för Original Brands STHLM är dock att produkterna inte går att få tag i på grund av kriget, och produktionen står still i Ukraina.

– Allt är slut. Det tog slut väldigt fort, och det vi hade i lager valde vi att göra ett event kring där försäljningen gick till offren i kriget. Vi skänkte 50 storflaskor som vi sedan sålde på glas på Stigbergets fot, och allt från försäljningen gick till Röda Korset, berättar Martin Jämtlid, som har kontakt med representanter från Berryland än i dag.

– Jag har pratat med Vitali som driver bolaget och han är i säkerhet, men han har ingen aning om i vilket skick hans produktionsanläggning är i. Han hade en plan att skicka över årets produktion inom kort men det hann han aldrig med på grund av kriget.

Keykeg tillverkar påsar i Ukraina

I dag går det med andra ord inte att få tag på ukrainska produkter på Systembolaget då de sålt slut och produktionen i landet står still. Men enligt Martin Jämtlid finns det ett annat sätt att stötta ukrainska bolag. Den innovativa fatlösningen Keykeg, som används i samband med fatöl, har en påse i sig som är producerad i Ukraina. Och dessa säljs fortfarande.

– Det är många som funderar på hur de kan stötta ukrainska bolag och köpa produkter därifrån nu, och då är Keykeg en bra lösning på det då påsen i fatformatet tillverkas i Ukraina, avslutar Martin Jämtlid.

Systembolaget stoppar försäljningen av ryska produkter

Sveriges mest sålda ål 2021