Laddar annons
Tre vita fynd i BS maj 2019
22 May, 2019

Tre vita fynd i BS maj 2019

Vinbanken har hittat tre vit fynd bland många goda, roliga, intressanta och välgjorda viner i senaste BS provningen (Systembolagets beställningssortiment).

Det kom ett vänligt mejl till redaktionen om varför inga recensioner gjort av BS-viner på snart ett år. Undertecknad har flugit iväg, recenserat bs-viner lite här och där i stället för att vara konsekvent och hålla anteckningarna under rubriken "beställningsviner". Tack till brevskrivaren som satte tummen på avvikelsen! Nu är vi tillbaka med reservation att det blir ett sommaruppehåll i provningarna och då kan vi inte heller publicera tips.

Tre vita vinfynd i BS, maj 2019

1. Domaine du Mont Épin Viré-Clessé 2016 (74126)

Richard och Stéphane Martin, Bourgogne Frankrike, 149 kr
Torr, frisk, medelfyllig, gulfruktig smak av persika och mogna päron. Lång, läcker och elegant eftersmak. Snygg! Servera till lagade vita fiskrätter med vitvinssås eller skysås med vårens primörer. Ostron och skaldjur naturell är också fantastiska mat-vin-matcher.
Betyg: 4+

Vad sägs om vit, stilig Bourogne som smakar precis sådär läkert som urpsrunget lovar, fast till "inga" pengar!? Det är två bröder, Richard och Stéphane Martin som driver egendomen idag. Appellation Viré-Clessé är vi höra talas om mer-spännande!

2. Caraguilhes La Font Blanche 2018 (72200). EKO

Château de Caraguilhes, Languedoc-Roussillon Frankrike, 149 kr
Det här vita vinet från Corbières är riktigt läckert. Med läcker tyngd och kraft (ej klumpig!) tar smaken ut svängarna mellan den friska stringenta mineraltonen, smaken av mandel och kryddor samt den gula frukten, pomerans eller apelsin, aprikos. Lång eftersmaken. Välbyggd med finess och stil.
Betyg: 4+

Drick en soliga dag till lunch med till skaldjur eller sallad med oliver och kyckling eller finare vita fiskrätter. Huvudbild från vinslottet!

3. Parallèle 45 Blanc 2018 (70005). EKO

Paul Jaboulet Ainé, Rhônedalen Frankrike, 109 kr
Torr, frisk, medelfyllig och fetare stil med nästan aromatisk smak av gulgrön frukt, smak av mineral, gul citrus och örter . Lång eftersmak. Matvänlig smak! Utmärkt till lagad mat som vit fiskrätter, till kyckling eller skaldjur i lagade recept med smak av öst, kryddor, örter eller tillbehör som aioli.
Betyg: 4

Kul att veta om Paul Jaboulet
Paul Jaboulet tillhör ett av de stora vinhusen i Frankrike, men även ett av de äldsta. Dokument hänvisar till vinodlingar under Napoleontiden och de första beläggen för att vin tillverkades är från 1834. Idag ansvarar oenolog Caroline Frey för tillverkningen.

Kvaliteten p husets viner har ryckt upp sig från 2006 när nya ägaren, familjen Frey tog över. De har satsat på ny teknik och moderna arbetssätt samt på ekologisk odling. Omställningen går raskt fram och för vissa odlingar är siktet inställt på biodynamisk certifiering.