Vinbanken fokuserar på vin till grillat i denna veckas vinköplista. Ett nytt rött vin med oemotståndlig bärsmak, lägg till personlighet, gör sig bra till både grillad fisk som kött.
Fram med grillen för nu är säsongen här enligt kalendern. Få tillagningar ger maten lika god smak och vinerna som passar till "grillat" är fruktiga och bäriga.
1. Saint Clair Vicar's Choice Barrel Chardonnay 2017 (2188)
Marlborough Nya Zeeland, 89 kr
Druvor: Chardonnay.
Torrt vitt vin med medelfyllig, mogen fruktsmak md gula noter som av melon, lime och apelsin. Ett klädsam lätt drag av smör och fat rundar av. Lång, bra eftersmak.
Passar: Grillad fisk, gärna lax.
Eller till Somrigt recept på kyckling, matiga plockrätter för fredagsmys eller vad sägs om sprödbakad torsk.
Betyg: 4+
Vitt och rött fredagsvin, under 100 kr.
2. Cycliste Côtes du Rhône Villages 2016 (76065)
Mare Magnum, Côtes du Rhône Frankrike, 89 kr
Druvor: Syrah.
Smaken är fyllig, fruktig av plommon med inslag av mörka bär, örter med inslag av rostade fat. Strukturerad av mediumstrama tanniner och härlig ursprungstypicitet som är kryddor, lagerblad och mörka bär. Skönt drickgod.
Passar: kalvfärsjärpar med svampravioli, mumsig lasagne eller vegetariskt: fetaostfyllda broccolibiffar.
Betyg: 4
Vitt och rött lördagsvin, mellan 100-200 kr.
1. Pouilly Fumé Les Deux Cailloux 2017 (2227)
Fournier Père & Fils, Pouilly Fumé Loire Frankrike, 169 kr.
Druva: Sauvignon blanc
Vitt, torrt medelfylligt vin med krispig, rensmakande och grönfruktig ton av mogen citrus, vinbär, krusbär och gröna äpplen. Lätt örtig, nästan kritig i smak med härlig längd. Bäst i test vin!
Passar: Vinkokta musslor, fisk på grillen - laga i folie, forell med mandel.
Betyg: 5
2. Château Courac 2015 (2007)
Côtes-du-Rhône-Villages Laudun Frankrike, 119 kr
Druvor: Grenache, syrah, mourvèdre, counoise.
Alkoholhalt: 14%
Socker: <3 g/l.
Rött, fylligt bärkryddigt vin som smakar av björnbär och soliga skogshallon, en touch mörkfrukt, fat, lakrits, lagerblad och vitpeppar. Fin, bärigt solig längd.
Passar
Gärna till grillade rätter där ni också kan prova till fisk. Grillytan är bryggan till vinet och addera gärna tillbehör som är sött, en sås eller grillade grönsaker som röd paprika eller lök.
Betyg: 4+
Fler vinförslag, se Vinbankens Vinköplista
Fyra nya vinförslag per vecka. Två vita respektive två röda viner i olika prisklass. Fredagsvinet kostar under 100 kr och lördag- eller kalla det helgens festvin håller högre klass med pris från 100 upp till 200 kronor. Hur gör vi urvalet? Från annonsörers portföljer men även från andra.