Laddar annons
17 May, 2017
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Två röda viner ur beställningssortimentet, det ena är sött

VIN UR BS. Två röda viner är på förslag denna vecka. Jag vill kalla dem för vin vilka passar i soffan. Båda är lätta att tycka. Det söta röda vinet har för sin tillverkningsprocess en hög prisnivå, med all rätt.

Söta viner dricker vi vanligtvis inte stora mängder av men de går att kombinera med en dessert eller ost som kan skapa den efterlängtade formeln att 1+1=3. Många gånger fungerar de söta vinerna, alldeles på egen hand som "la grande finale" efter en härlig middag.

BS-tips, med ett sött rött vin • Yali National Reserva Carmenere 2014 (75568)

  Viña Ventisquero, Chile, Rapel, Colchagua, 112 kr
  Druvor: Carmenere
  Färgen är röd. Doften mörk med hintar av gummi. Smaken är medel/fyllig, rödfruktig med inslag av örter, en touch mynta och fat. Tanninerna är mjuka. Lättdrucken.
  Servera till: grillat! Kyckling, fläsk eller nötkött. Gärna vego-spett med röror som tzatsiki, hummus eller av avocado.
  Mer om:
  Viña Ventisquero tillhör en av Chiles stora vinaktörer. Med det följer en publik följsamhet. Carmeneredruvan räknas som Chiles egna sort och smakar i riktning som cabernet franc, örter och mer (helst inte) eller mindre (bättre!) gräsigt. Här har jag inte fått fram om vinet innehåller 100% carmenere men druvtypicitet kan ändå anas. De mjuka tanninerna är omfamnande trevligt och publikt.
  Betyg: 3+
 • Recioto della Valpolicella Classico (73060)

  Zeni, Venetien, Valpolicella, Recioto della Valpolicella Classico, 188 kr för 375 ml
  Druvor: Corvina, rondinella, molinara
  Söt smak av mörk frukt som inlagda körsbär, en hint av kakao, lakrits, färska örter och lite vanilj. Söt eftersmak.
  Servera till: mörk chokladpralin med körsbär, kladdkaka eller chokladfondant. Prova till grönmögelost. Ett glas vin på egen hand är också alldeles utmärkt.
  Betyg: 4
  Mer om:
  Reciotovinerna (de söta vinerna från Valpolicella) är den ursprungliga stilen av vin från området. Först långt senare introduceras amarone och långt senare ripasso. Njut av ett sött rött körsbärskärnigt vin efter maten eller om du dricker vin framför TV i soffan, uppgradera och prova något nytt. Den söta koncentrerade smaken gör (förmodligen) att du bara sippar på vinet, less is more, således!


Läs mer om amarono, recioto och ripasso, Anders Röttorp reder ut alla frågetecken

Lill-lördag med Vinbanken

Vintips och förslag ur beställningssortimentet. Räkna med några dagars leveransstid, som längst kan det ta runt 10 dagar. Vintips ur beställningssortimentet - Lillördag med Vinbanken