Laddar annons
Vin till ramslök och citronzucchini i vegetariskt recept
15 May, 2017

Vin till ramslök och citronzucchini i vegetariskt recept

RAMSLÖK. En av vårens goda primörer är ramslök. Laga i vegetariskt recept med smak av citron och till zucchini och som pricken över i, ett glas vin.

Passa på att njuta av den goda och sällsynta ramslöken när det är vår. Smaken påminner om gräslök, vitlök eller lök. Naturligt då alla hör till samma familj, inklusive ramslök.

Ramslöken växer i lövskogar, blir cirka 20 cm hög och har en vita blomma, som med sin bolliknande form av flera små blommor ger ett intryck av en solitär. Ska du plocka ramslök läs på - ramslök förväxlas lätt med liljekonvalj som är giftig. I Sverige växer ramslök så långt norrut som ekträden trivs. Ramslök förekommer mest i Skåne.

Recept | Pasta med ramslök och citronzucchini | 4 portioner

Salt och peppar
500 g zucchini, grön eller gul
1 knippe ramslök
1 citron, EKO
400 g pasta, valfri sort
2 msk olivolja
75 ml grönsaksbuljong
200 g matlagningsgrädde
Ost, för garnering

Gör så här:

Tidsåtgång: cirka 25 min, enkel tillagning

  • Koka upp 3-4 L, saltat vatten för pastan.

  • Skala och tvätta zucchinin. Halvera. Skär upp i tunna stavar. Skölj ramslök och torka av. Grovhacka. Skölj av citronen i varmt vatten, torka och riv sedan skalet i fina strimlor.

  • Pressa ur citronsaft, i en separat skål

  • Koka upp pastan, enligt anvisning.

  • Stek zucchinistrimlorna i olivolja, i en het panna, cirka 5 minuter. Tillsätt buljongen. Koka upp.

  • Koka sedan, snabbt upp matlagningsgrädde, 1 msk citronsaft och det rivna citronskalet.

  • Blanda med ramslök.

  • Smaka av med salt och peppar och ost efter egen smak, gärna grovt riven getost.

Vinet till

1. Brochet Facile Sauvignon Blanc 2019 (2267). EKO-Vitt vin.

Ampelidae, Frankrike Frankrike, 94 kr
Druvor: Sauvignon blanc
Alkoholhalt:12%
Sockerhalt: <3g/l
Smak: Torr, medelfyllig. Vita vinbär och krusbär, en hint fläder, päron och mineral. Lång och ren smak.
Omdöme: Bra, topp i sin klass!
Passar till: härlig middagsrätt är lyxiga marulken med limesås. Bra vinval till skaldjur naturell och lagade fiskrätter med syrliga tillbehör, till getost eller sallad med vinegrette.
Betyg: 4+