Laddar annons
6 Sep, 2009

Ungerskt vin storsäljare på Systembolaget


Jósef Törley grundade sitt företag 1882 i Budafolk som idag ligger i utkanten av miljonstaden Budapest. Efter en minst sagt dramatisk historia med konfiskering av Törley och en omvandling av det då framgångsrika privata företaget till ett statligt drivet vineri är tongångarna idag återigen tillbaka på entreprenörspåret. På bild är Lászlo Romsics, chefsvinmakare på Törley Wine.

Nu finns huvudägaren i Tyskland och det är ett av Europas andra framgångsrika bubbeltillverkare, Henkell och Söhne. De har genomfört stora förändringar, med bl a en halvering eller mer av personalstyrkan och en ökad satsning på kvalitet samt logistik och änmer proccessinriktade arbetsmetoder. Det är således ett slimmat företag som visas upp för oss där detaljer som påverkar kvaliteten tagits stor hänsyn till. Ambitiös och talangfull chefsvinmakare är Lászlo Romsics. På sin fritid läser han till Master of Wine en nog så svår uppgift och som bara visar på hans företagssamhet, ivrigt uppbackad av Törley Winery självklart.  Klarar han kommande exeman blir han Ungerns första Master of Wine.

Att det idag säljs 2.2 miljoner liter pärlande Chapel Hill och Törley i Sverige är stort och av boxvinerna säljs det cirka 820 000 stycken, märk väl att det är i 3 liters storlek.

Frågan är: hur vettigt är det av Systembolaget att till så stor del förlita sig på en enda stor leverantör av bubblande vin? Lägg till att Bolaget är ett monopol som borde och ska, enligt lag, tillhandahålla och säkra bredd och mångfald i bland produkterna.
Hur är bidrar denna övervikt av en enda producents varor till andra producenters möjlighet att konkurrera. Undertecknad som inte räknar sig vara ekonomisk expert funderar över hur nämnda bolag fungerar. Om en produkt som exempelvis, Chapel Hill, vilken säljs i alla Systembolagets butiker dessutom till ett nästintill anmärkningsvärt lågt pris,
 – är det någonsin möjligt att dennågonsin kan möta konkurrens av en liknande produkt? Knappast! Den nya, eller konkurrenten, ska kvala in enligt en modell som tagits fram av Systembolaget, den ska ta marknadsandelar utifrån de snäva förutsättningar som ges vid introduktionen (antal butiker och kort tid) och sedan  få en tilldelning i försäljningsutrymmet med att få finnas i fler butiker för att till slut nå mål och bli A-klassad vilket innebär att vinet får finns i alla butiker. Har ett vin nått A-klass rullar allt på av sig självt, utbudet som finns att tillgå säljer sig självt...

Vinbanken kommer söka svar från ansvariga på Systembolagets inköpskontor och så snart vi fått klarhet i frågan kommer det publiceras på här.Vita viner
Chapel Hill Sauvignon Blanc 2008
Blek, vattenklar färg.
Parfymerad doft.
Smak: Torr, lätt av gröna äpplen med mjuk syrlighet och avrundade gröna äppelskalstoner.
Betyg: 3-

György-Villa Collection Etyeki Sauvignon Blanc 2008
Ljusgul, dimmig.
Liten, neutral doft.
Torr, lätt smak med trevlig rondör om än i neutralare stil. Intressant ur perspektiv Sauvignon Blancdruvan och att den med detta ursprung inte förstärker de annars förekommande ”sparristonerna”.
Betyg: 3-

Rosé
Chapel Hill Merlot Rosé 2008
Aprikosfärgad.
Godislik doft.
Söt (?), krämigt mjuk smak. Annars är räknas vinet som torrt!
Betyg: 2.
Socker: 3,8 g/L

Röda viner
Kemendy Collection Villányi Cabernet Sauvignon 2003
Blåröd, mörk.
Generös doft av bl a plommon.
Medelfyllig, kryddig och balanserad med generös fruktsmak.
Betyg: 3+

György-Villa Collection Reserve Villányi Cabernet Sauvignon 2003
Blåröd, mörk.
Generös doft med stramare inledning.
Medelfyllig. Stram, balanserad mörk frukt, inslag av fat och kryddiga inslag, bl a av pomerans. Utvecklad med tydlig stramhet.
Betyg: 4 – häftigt vin med tanke på ursprung.

Cabernet Sauvignon 2006
Rödblå.
Parfymerad russinton.
Torr, medelfyllig mörk fruktsmak med söta undertoner. Tydlig chokladsmak. Mjuk sammetslen.
”det här vinet görs enligt Amarone-metoden” Druvorna får torka i tre veckor varefter de vinifieras som ett Amaronvin”. Intressant vinexperiment som kan falla väl ut hos konsumenter”.
Betyg: 4

Söta
Saint Stephan´s Crown Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2003 (på SB 12905 för 129 kr och 500 ml)
Gyllengul, bärnstensliknande färg.
Ren, söt äppeldoft.
Söt. Medelfyllig med strålande syrabalans, smak av äpple, karamell, torkad frukt och fat. Söt rondörcharm.
Betyg: 5

Mousserande
Törley Sec
Ljusgul.Torr till halvtorr, lättsam fruktsmak.
Trevlig frukt, finstämd. Oförargerlig.
Betyg: 3. Gjord enligt transfermetoden.

Törley Demi Sec
Gul.
Söt, generös. Bling, bling stil av dryck.
Betyg: 2

Törley Nyerspezsgö Chardonnay 2006
Ljusgul.
Fin, trevlig fruktighet. Lätt rostade inslag.
Torr, medelfyllig. Fruktig, lätt bitter ton med en ren, lång eftersmak ac frukt. Äpple. Krämig bubbelsprits. ”Trevlig”.
Betyg: 3+ . Brut naturel, sero dosage.

Törley Chardonnay Brut 2006
Gul.
Stor, någon svavel, inslag av frukt.
Torr, medelfyllig generös frukt. Rund.
I denna blend används mer chardonnay och reserv-vin än jämfört med övriga märken.
Betyg: 4-