Laddar annons
7 Sep, 2009
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Haugaard, barista som alla talar om

Att dricka en kopp kaffe är sig inte  likt sedan baristan gjorde entré på krogen och kafét där de idag visar upp sitt yrkeskunnande. Vad eller vem är då en barista? Ofta en ung tjej eller kanske än vanligare en kille som närmar sig de trettio. Den här snubben har både intellektualiserat och plockat ner kaffebryggandet på molekylnivå vad gäller teknik och tillvägagångsätt. Tillspetsat javisst men lite roligt får vi ha i texten.

En barista är en bartender som tillreder kaffedrinkar av olika slag. Och lite till, läs mer på Wikipedia om ni är nyfikna.

Det har fullkomligt exploderat av kaféer och ställen som serverar bra till alldeles utsökt kaffe idag, och det gäller för hela Sverige. Det som är spännande är att alla dessa engagerade baristor också är så miljömedvetna precis som att de bryr sig om de sociala frågorna bakom bönorna de köper, exempelvis arbetarnas arbetsförhållande. En sådan kille är autodidakta David Haugaard. Jag har ännu bara smakat en av hans egenhändigt gjorda cappuccino´s  som smakade topppen men kanske ändå inte var den bästa representanten för ren kaffesmak. Men visst ser den fantastisk ut serverad med hjärtform!

David Haugaard äger baristascenen i Stockholm idag och med sitt engagemang i alla led är han också en mycket bra förebild för kunder, som branschkolloger och studenter. Haugaard är idag Etnografiska Museets egen barista och allt kaffe som serveras på MatMekka är nyrostat fräscht. Den som vill kan köpa Haugaards kaffe med sig hem.

David har tagit fram egna rostningar och blandningar, han gör allt själv och sorterna har fått namn som Dogville, Underdog och Dirtydogespresso.  Läs mer på Haugaards blogg. Mer info på annan kaffeblogg hittar ni på Lattekollen.