Laddar annons
25 Mar, 2013
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Champlitte, Frankrikes förbannade vin

Champlitte, Franche-Comté
Bara 5 mil nordöst om Dijon (Bourgognes huvudstad) finns helt oväntat några av Frankrikes okändaste viner. Trotts att vinrankor har odlats här i över 1000 år så verkar jag vara den första som skriver en artikel om dom i modern tid. (Källa: Google.) Och trotts att jag bor i närheten, provade jag några av kommunens viner för första gången idag.

Kommunen har tidigare vart i både spanskt och burgundiskt styre, det är historiskt en krigshärjad och olycksdrabbad by, det sargade olycksbarnet i nordvästra Franche-Comté. Visst förstår du att jag skriver om Champlitte? (På bilden: Fatkällaren hos Lionel Couturier)

Lionel Couturier odlar här sina vingårdar oberörd av marknadens nycker och behag. Hade han ansökt om en officiell appellation hade han kanske fått det. Men varför ens försöka, det hade nog inte accepterats ändå. Motpolen till Vosne-Romanée är en ganska dålig liknelse men som är lätt att förstå.

Trotts politiskt elände så var vinodling den viktigaste näringen i Champlitte på 1800-talet. Men vingårdarna på 600 hektar slogs nästan helt ut av kylan och sedan den vidriga lilla phylloxera-lusen i slutet av århundradet. Under första världskriget övergavs det som fanns kvar, och idag så är det så vitt jag vet bara Lionel Couturier och sina 35 hektar kvar.

Coteaux de Champlitte heter företaget, och dess vingårdar ligger på bördig platt mark och inte som i Côte d’Or i svagt lutande. 11 viner produceras av druvorna chardonnay, gamay och pinot noir. Det här är viner som säljs till törstiga campare på plats och till Casino, en av frankrikes största supermarkets. Priserna är långt under det du betalar för en simpel Bourgogne Rouge. Smaken däremot, är ungefär samma.

Pinot Noir “Les Coteaux de Champlitte” 2002 Grand Vignoble Chantois (+) är vinifierat som en röd Bourgogne och lagrad på i 12 månader på gamla ekfat. Vinet har en försiktig doft i helt transparent rödfruktsdominerad stil, med gräs och mandel. Intrycket är faktiskt förvånansvärt ungt ännu! Lätt och sirligt i munnen, med dämpad frukt och smaker av slaget hö och stjälkiga tanniner av den typen man kan få från överproducerande pinot noir stockar. Inte ett bra vin, men gott till picknick! Ett annat vin jag (nästan) kan rekommendera är Gamay “Les Coteaux de Champlitte” 2010 Grand Vignoble Chantois (-) som charmar med simpel rödfrukt, körsbärskärna och gräs. Frisk hög syra och bra mycket bättre gamay är mycket av de billigaste vinerna du hittar i Beaujolais. Saknar tyvärr det lilla extra. Har du vägarna förbi så kan jag garantera att dom skulle bli mycket glada av att ta emot er för en visit!

Adress: Route de Champlitte la Ville, 70600 CHAMPLITTE