


Syltiga viner med mycket alkohol, boxviner i stora lass och rejält solkyssta viner. Bilden av Puglia är långt ifrån den bästa här i Sverige men nu håller den på att ändras genom stort lokalt fokus.
Puglia, eller Apulien om man så vill, är den charmiga regionen vid den apenninska halvöns klack. Här hittar vi städer som Lecce, Taranto, Brindisi och Bari. Det är en unik lokal matkultur där man värnar om sin egen historia och sina egna råvaror i varje enskild stad. Jag åkte dit för första gången 2022 och slogs av stoltheten kring såväl desserter som fisk, kött och mackor. Varje stad hade sin stolthet. Även när det kom till vinerna så lyfte man sina egna druvor som negroamaro, nero di troia och primitivo.
Dessvärre har vi i Sverige i mångt och mycket fått en felaktig bild av just Puglia på grund av att vi i dag har en hel drös billiga viner med mycket alkohol och en hel del syltiga och söta inslag. Dessutom har vi fått se det ena boxvinet efter det andra från området lanseras, och den gemene svenskens bild är nog att hela regionen endast kan producera en typ av vin. Vilket är så långt ifrån sanningen man kan komma. Visst, Puglia är en region som gör väldigt mycket vin och en stor del av dessa viner är så kallade bulkviner. Men det finns juveler som kommer från Puglia också, och vi har testat fyra imponerande Puglia-viner från Vino-com. Dessa viner ger enligt mig en helt annan bild än vad man ofta har om Puglia.
På Systembolaget i dag är inte utbudet det största av de lite ”seriösare” vinerna från Puglia. Till exempel finns det endast ett 15-tal viner från hela regionen som kostar över 150 kronor. Men nu har vi som sagt testat ett antal viner från andra aktörer, och dessa viner ger en ärlig och rättvis bild av vad Puglias och regionens viner faktiskt står för.




