Laddar annons
26 Apr, 2019
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Valborgsbubblare i olika prisklass | Vinköplistan 17

Vin till valborg kan vara bubblare som mousserande eller varför inte röda vintips. Ett extravin, en årgångschampagne av högt rankade 2012 är veckans fyndiga bubblare.

Proseccovinet ligger i BS men är väl värt att leta upp för kommande fester. Fokus i denna vinköplista är tre gånger mousserande vin i prisklass låg, mellan, lite högre vilka ger utrymme att serveras vid tre olika festliga tillfällen.

Ett busenkelt rött vin är för alla som "gillar vin" sådär rakt upp och ner men som inte direkt är ett vinentusiast-val. Bättre då att gå för pinot noirvinet från Österrike.

Vitt och rött fredagsvin, under 100 kr.

1. Crudo Prosecco (76580)

Corvezzo, Prosecco Venetien Italien, 89 kr. BS
EKO och VEGAN-VÄNLIG/SÄKER.
Druvor: Glera
Alkoholhalt: 11 %
Restsocker: 12 g/l
Halmgul färg och fruktig doft. Smaken är torr, fruktig av mogna persikor och gula äpplen med inslag av gröna äpplen, söta mandariner och citrus. Aromatisk twist. Frisk-fräsch med smakrik eftersmak.
Passar
Som fördrink eller ett glas "trevligt" bubbel innan middagen, tillsammans med vänner och småplock som torkad skinka eller en bit ost. Okomplicerad med fördel EKO och VEGAN safe.
Betyg: 4

2. Monterosso Rosso 2018 (22981)

Nordic Sea Winery, Molise Osco Italien, 59 kr
Druvor: Sangiovese.
Alkoholhalt: 13,5 %
Socker: 8 g/l
Rött, lättsamt medelfylligt vin med tilltalande bärsöt smak, kryddig rondör och lakritscharmigt avslut. Okomplicerat vin för alla som söker "enkel, god, röd".
Passar
Soffhäng och skönt glasvin, till modernare rätter där en viss sötma, tillbehör eller asiatiska kryddor, till ost generellt eller till vegetariska köket.
Betyg: 3+

Vitt och rött lördagsvin, mellan 100-200 kr.

1. Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Millésimé Brut 2015 (77865)

Louis Bouillot, Crémant de Bourgogne Frankrike, 149 kr
Druvor: 45% chardonnay, 25% pinot noir, 20% gamay, 10% aligoté.
Alkoholhalt: 12 %
Socker: 6 g/l
Torr, medelfyllig och tydligt frisk, fruktigt nyanserad av gula äpplen och apelsin, en hint av vanilj och nougat. Trevlig längd.
Bra köp i prisklass bland de mousserande vinerna.
Passar
Som välkomstskål och mingel, till småplock och snittar av skaldjur eller veganska, sötsyrlig plockmat.
Betyg: 4

2. The Butcher Pinot Noir 2017 (70521)

Schwarz, Burgenland Österrike, 159 kr
Druvor: Pinot noir.
Alkoholhalt: 13 %
Socker: < 3 g/l
Lätt till medelfyllig, tydligt örtig smak med blåröda fruktnoter, smak av bär som jordgubbar och hallon men med fin helhet, stram och någon fattouch. Nyanserad, läcker och mer av elegans än solig bärkompott. Bra och trevlig.
Passar
Fågel, fläsk och lamm. Det vill säga recept med örtkryddor eller där vinets syra kan balansera matens fetma, alternativt möta syrliga ingredienser som fetaost eller örter (lammstek).
Betyg: 3+

Extravin för fest

Palmer & Co Vintage Brut 2012 (7867)

Champagne Frankrike, 379 kr
Druvor: 50% chardonnay, 50% pinot noir.
Alkoholhalt: 12%
Socker: 6 g/l
Torr, medelfyllig bred och nyanserad smak av frukter som äpplen, apelsin en hint av karamell, bröd och nougat med fin längd av citrus och mineral.
Mycket bra champagne i den "billiga" gruppen av årgång som rankas bland de bättre i Champagne. Kan utan tvekan lika gärna sparas som drickas nu.
Passar
Finare och lyxigare skål eller jubileumsfest, gärna till snittar som gåslever eller paté, en lagrad hårdost, skaldjur eller fina fiskrätten. Såsen till den kokta fisken kan med fördel vara beurre blanc - för klockren mat-vin-kombo.
Betyg: 5

Om Vinbankens Vinköplista
Fyra nya vinförslag per vecka. Två vita respektive två röda viner i olika prisklass. Fredagsvinet kostar under 100 kr och lördag- eller kalla det helgens festvin håller högre klass med pris från 100 upp till 200 kronor. Hur gör vi urvalet? Från annonsörers portföljer men även från andra.