Laddar annons
Bokrecension | Languedoc Roussillon - södra Frankrikes viner
23 Apr, 2019
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Bokrecension | Languedoc Roussillon - södra Frankrikes viner

BOKRECENSION. Britt och Per Karlsson samt Bengt Rydén släpper ny vinbok om södra Frankrikes viner från Languedoc Roussillon. 

Det svenska författarparet Britt och Per Karlsson bor i Paris, Frankrike sedan många år. Under åren har de publicerat flera böcker. Medförfattare i den senaste boken om vinerna från Languedoc Roussillon är Bengt Rydén som även han hyser en förtjusning för Frankrike och landets viner. De är tre erfarna vinkännare, tillika väl bevandrade personer i att skriva böcker.

Boken innehåller utmärkta kartor som presenterar den stora regionens områden och appellationer på ett överskådligt sätt. Men sedan är det stopp. Bilderna i boken som ska visualisera regionen är pixliga och går i ett blekt töcken. Om det är på grund av papperskvalitet eller tryck låter jag vara osagt, bra är det inte.

Texterna som presenterar de olika appellationerna (ursprungsbeteckningarna) är djupa. För läge samt landskap, altituder, vingårdarnas exponering, jordmån och klimat ges detaljerade redovisningar. Vidare följer information om druvor och vad som gäller för varje klassificering och för varje enskild appellation. Bra på alla sätt, vore det inte för att texten är svårläst. Allt går i ett, sida upp och ner av text. Översiktsscannare göre sig icke besvär, inte helller dom som snabbt vill hitta fakta.

bokrecension-languedoc-roussillon-vinbanken

Boken lyfter ett antal vinmakare inom varje appellation. Andra som författarna menar att vi inte ska missa listas med namn.

Sammanfattningsvis innehåller boken mycket fakta. För nördar finns en hel del spännande information. Svårigheten är layout, de kompakta och långa texterna. Det är förmodligen inte en bok man har i ryggsäcken när på resa i Languedoc Roussillon.

BOKRECENSION | Languedoc-Roussillon, södra Frankrikes viner

Carlssons Bokförlag
Texter: Britt Karlsson och Bengt Rydén
Foto: Per Karlsson
ISBN: 978 91 7331 9263

Betyg: 3 av 5