Vita, friska och spänstiga smaker passar för sommartemperatur, till maten och utomhusmiljö. Och det ska inte vara krångligt utan att man fördenskull tummar på kvaliteten. vi gillar vitt och fräscht...
Paul Sapin Chardonnay 2010 (2141), Frankrike, 65 kronor
Generös, solmogen fruktdoft. Torr, medelfyllig frukt av mogna äpplen och päron. Ren, rik och samtidigt frisk eftersmak. Skönt sommarvin i enklare stil.
Passar till: Friterad abborre, grillad fisk, mandel, pasta med parmesan, kyckling med citrus, örter.
Betyg: 4
Menetou-Salon Les Thureaux 2010 (5334), Frankrike, 99 kronor
Mogna krusbär, lätt mineralton. Torr, medelfyllig och frisk. Stram citrus, vinbär, gröna äpplen och lätta inslag av krusbär.
Passar: Sommarmat. Räkor i alla former, lätta sallader,
Betyg: 4
Sancerre Les Pierris 2010 (2259), Frankrike
Frisk, fräsch grön mineraldoft. Smaken är torr, medelfyllig och fruktigt frisk av gröna äpplen och tydlig rökig mineralton. Läckert innehåll, uppstramande sommarvin.
Passar: Folieinbakad röding med vitvinsås, färskpotatis och grön sparris. Getost. Glasvin.
Betyg: 4
Alla viner med nya årgång och provade den 13 juni 2011.