Laddar annons
Veckans femhundring – härliga vita viner till hösten
13 Oct, 2023

Veckans femhundring – härliga vita viner till hösten

Hösten behöver inte nödvändigtvis vara en årstid då vi enbart dricker röda mustiga viner framför en brasa samtidigt som vi kryper in under en filt. Det går gott och väl att dricka vita viner också. Därför väljer vi i veckans femhundring att ha fokus på just fyra vita viner som vi köper på hösten.

Veckans femhundring är artikelserien där vi plockar upp den svarta korgen på Systembolaget och går runt i butiken för att hitta viner som totalt inte kostar mer än 500 kronor ihop. Syftet med artikelserien är att sänka tröskeln och på ett enkelt sätt kunna följa med in i en systembolagsbutik för att hitta bra och prisvärda viner inför helgen. 

Ofta kommer antalet viner landa på 3-4 stycken men det kan vara både flera och färre beroende på tid på året. Det kommer väldigt sällan enbart vara ett vin som är med i veckans femhundring. 

Veckans femhundring – härliga vita viner till hösten

Den här veckan plockar vi upp korgen och går mot en avdelning som brukar tunnas ut rejält på folk under hösten, nämligen vitvinsavdelningen. Att vi gillar röda höstviner råder det ingen tvekan om, men den här veckan är vi sugna på vita viner. Vi går med bestämda steg mot den tyska hyllan för att försöka hitta en krispig riesling, och det är exakt det vi lyckas med så fort vi kommer fram. 

Vi stannar kvar vid den tyska hyllan och sneglar på några flaskor som vi känner igen. Där ser vi ett vin som vi känner igen och som vi faktiskt druckit för länge sedan, men inte på sistone. 8 procent alkohol låter kanske avskräckande. Inte enligt oss. Tvärtom. Det låter uppfriskande, svalkande och salivtörstande. Det är givetvis Kloster Eberbachs Kabinett vi har fått syn på.k

Vi har två viner i korgen men vi är inte nöjda med det. Vi vill ha minst två till. Vid den österrikiska hyllan hittar vi ett vin med ett annat namn som vi känner igen. Och det är den välkända producenten Leth. 

Det sista vinet som vi tar tag i och lägger ner i korgen hittar vi vid den ödsliga italienska vitvinshyllan. Och det kommer från en stor producent vid Alpernas fot, nämligen kooperativet Mezzacorona. 

Total kostnad: 487 kronor