Laddar annons
Querciabella – en biodynamisk föregångare i Toscana
16 Oct, 2023

Querciabella – en biodynamisk föregångare i Toscana

De blev kallade för galningar när de valde att gå en väg som ingen annan gått tidigare. De stora jättarna tittade snett på dem och undrade vad de höll på med. Querciabella är den toscanska vinproducenten som nu nått toppen av vinscenen genom att tro på det de gör och inte lyssna på någon annan. 

Året är 1974. En revolution pågår i Toscana. Flera ansedda vinmakare har börjat klassa ner sina egna viner och gå ifrån det strikta regelverket som finns i Chianti Classico. De vill inte längre vara tvungna att ha med gröna druvor i sina viner. De vill inte längre känna sig tvingade att producera viner som de själva inte tycker håller någon vidare kvalitet. Så bildas den så kallade supertoscanar-rörelsen. Giuseppe Castiglioni är en av producenterna som väljer att bli en del av den här rörelsen. Han köper mark vid ”den vackra eken” och bildar Querciabella, som fritt översatt blir just till den vackra eken. 

– Vi ser oss själva som en producent av supertoscanare. Vi är ett vinhus som grundades exakt i rätt tid, då fokus var på kvalitet och inte kvantitet. Vi var en av de allra första som producerade röda supertoscanare, och vi var den allra första producenten som producerade en vit supertoscanare, berättar Giorgio Fragiacomo som är säljchef hos Querciabella.

Querciabella
De beskriver själva sina vinodlingar som en skog full av liv.

När delar av vinvärlden började tala om ekologisk vinodling i mitten på 1990-talet, genom införandet av flera certifieringar, så hade Querciabella redan bedrivit ekologisk vinodling i nästan ett årtionde. När de stora toscanska jättarna nu börjat certifiera sina vingårdar och gå mot ekologisk odling, så står Querciabella bredvid med över 30 års erfarenhet av den typen av odling. 

– Vi blev kallade för galningar. Ingen fattade vad vi höll på med och varför vi gjorde det. På slutet av 1980-talet hade knappt någon hört talas om biodynamisk vinodling och vad det innebar. Mycket då, och även nu, handlar fortsatt om lönsamhet och att skapa så mycket vin som möjligt, fortsätter Giorgio Fragiacomo som även poängterar att det aldrig varit särskilt viktigt för dem att visa upp att de är biodynamiska för hela världen. 

"Vi kommer inte stå på barrikaderna och slå oss för bröstet"

– Vi kommer inte stå på barrikaderna och slå oss för bröstet och visa upp för allt och alla att vi är biodynamiska sedan flera decennier tillbaka. Vi har aldrig gjort detta för att kunna visa upp det gentemot andra producenter eller konsumenter, utan vi har odlat biodynamiskt för att vi tror på det. Fatta att vi började med det nästan tio år innan det ens fanns en certifiering.

Vinodlingar Toscana

1997 blev Querciabellas vinodlingar i Maremma helt biodynamiska, och i samband med millennieskiftet 2000 blev även deras odlingar i Chianti Classico biodynamiska. 

När Giorgio Fragiacomo beskriver Querciabellas vinodlingar gör han det med en enorm passion. Han gör det med en stor tro på att det gör enorm skillnad för slutprodukten och det som finns i flaskorna. 

– När du kommer till en av våra vingårdar så kommer du känna en levande doft. Du kommer känna skog, blommor, löv och otroligt mycket olika dofter. Om du går till en vanlig vingård så kommer du med största sannolikhet bara känna doften av grus. 

Har valt att plantera 30 olika typer av växter bland rankorna

Många av Querciabellas vingårdar i Chianti Classico och Maremma i dag är omringade av ekskog. Och det är just skogens liv som de vill återskapa i sina vingårdar. 

– Vi har medvetet valt att plantera 30 olika typer av växter, blommor och buskar i vingårdarna så att vi skapar samma ekosystem som finns ute i skogen. Man kan säga att våra vingårdar är en skog utan träd.

Toscana

När många producenter i dag kämpar med näbbar och klor för att omvandla sina vingårdar till biodynamisk vinodling så har Querciabella redan tagit nästa kliv. De är sedan 2010 en av extremt få producenter som praktiserar vegansk biodynamik. De har med andra ord inga som helst animaliska substanser i sina vingårdar och allt de gör är helt gjort med tanke på naturens bästa. 

– Allt spelar in i en vingård. Det är allt från månen till jorden och de små gruskornen. Varje enskild faktor räknas. Allt spelar roll i en vingård och vi vill visa upp hur våra olika viner uttrycker sig beroende på sin växtplats. 

"Hade kunnat producera över en miljon flaskor per år"

I dag exporterar Querciabella sina viner till över 60 olika länder där USA och Storbritannien är de största marknaderna. Samtidigt producerar de totalt 250 000 flaskor per år, vilket med tanke på deras 100 hektar vinodlingar får anses vara lite. 

– Vi hade kunnat producera över en miljon flaskor per år. Vi hade kunnat maximera lönsamheten och tjäna mycket mer pengar. Men för oss är det allra viktigaste att vi är nöjda med innehållet i våra flaskor. Vi tänker på kvalitet i alla lägen. Därför vågar vi även ta lite mer betalt för våra viner för vi vet att våra viner sticker ut. De går i en helt annan stil än vad många andra toscanska viner gör, och därför kostar de även lite mer.

Batar
Flaggskeppsvinet är den vita supertoscanaren Batar.

I dag är Querciabella en av de absolut högst ansedda toscanska vinhusen, och flaggskeppet bland deras viner är än i dag deras vita supertoscanare Bátar som de skapade 1988. Men de har flera viner som de väljer att producera enbart under bra år, då de absolut inte vill rucka på kvalitén. 

– Vår Chianti Classico Gran Selezione är ett sådant vin som vi enbart gör under bra årgångar. Även vår röda supertoscanare Turpino är ett vin som vi väljer att göra när vi anser att skörden varit tillräckligt bra. 

Exakt vad nästa steg för Querciabella är vet inte riktigt Giorgio Fragiacomo då de redan uppnått det de vill uppnå med sina odlingar. Samtidigt arbetar andra producenter stenhårt med att komma dit Querciabella kom 1988.

– Det är definitivt många som i dag vill bli biodynamiska bara för att kunna säga det. Många av de som kallade oss för galningar 1988 säger i dag att de alltid haft en biodynamisk och ekologisk filosofi. För oss handlar det som sagt inte om att kunna visa upp en certifiering eller ett diplom av något slag. För oss kommer det alltid handla om att ta hand om naturen och skapa något vi tror på. Vi gör eleganta viner som sticker ut, och vi gör det vi älskar, avslutar Giorgio Fragiacomo.