Miria Bracali – vinmakerskan som tagit Cecchi in i framtiden
1998 klev Miria Bracali in genom dörrarna till den ansedda toscanska producenten Cecchi för första gången. Där och då var hon en av väldigt få kvinnor att få förtroendet som vinmakerska i Toscana. 25 år senare har hon sett hur både industrin men även synen på Chianti Classico förändrats.
Det finns få branscher som är lika mansdominerade och konservativa som vinindustrin. Många vingårdar går i arv och en stor majoritet av alla vinmakare, vd:ar och styrelsemedlemmar är män. Så är fallet även 2023, och även om det skett en enorm förändring det senaste decenniet där vi sett kvinnliga vinmakare ta allt mer plats, så är det fortsatt en bransch som domineras av män. År 1998 var vinindustrin en helt annan. Vi hade en ännu mer konservativ bransch och att en toscansk producent med anor från 1800-talet som Cecchi då valde att ge en ung kvinna chansen att ta över vinmakandet var något som verkligen inte hörde till vanligheterna.
– Det var knappt någon kvinna som arbetade som vinmakerska på den tiden, framförallt inte för något av de större husen. Det är inte många kvinnor som gör det i dag ens, även om det är betydligt fler än vad det var då, men på den tiden så var det knappt någon, berättar Miria Bracali, chefsvinmakerska för Cecchi.
– Jag har dock aldrig riktigt tänkt på att jag är en kvinna i en mansdominerande bransch som ska tävla mot männen, utan jag har alltid tävlat mot mig själv. Jag har alltid försökt göra ett bättre och bättre vin för varje år.
Född och uppväxt i Toscana
Miria Bracalis resa börjar i Toscana där hon är född och uppväxt. Hon hade en farfar som odlade druvor och producerade vin. Intresset har därför alltid funnits där, och Miria Bracali har alltid haft som ambition att arbeta med vin. Och det är framförallt en druva och ett område som fascinerat henne mer än andra.
– Sangiovese, det är en sån fantastisk druva. Den är som en kameleont med flera ansikten, där den ger helt olika uttryck beroende på var den växer någonstans. Det finns få andra druvor i världen som är sådana, att den kan förändras så mycket beroende på vilken plats den odlas.
– Chianti Classico är ett lika otroligt område. Visst, det är fortfarande konservativt och gammalmodigt på många sätt, men det har hänt så otroligt mycket där sedan jag började jobba.
Familjen Cecchi är en klassisk toscansk vinproducent som äger runt 130 hektar mark i Chianti Classico. Sedan Miria Bracali fick chansen hos Cecchi 1998 har hon tagit producenten på en imponerande och anmärkningsvärd resa mot att bli en föregångare när det kommer till modern vinmakning.
– Jag vill kanske inte kalla det för modern vinmakning, utan det handlar snarare om att respektera frukten och marken den kommer ifrån. Jag vill lära folk om skillnaderna mellan sangiovese och platsen där den odlas. Jag har fått mycket fria händer från Cecchi och fått sätta min egen prägel på vinerna, men jag vill ändå respektera ursprunget och druvorna.
Miria Bracali använder sig mycket mer av vetenskapen
Det som förändrats allra mest inom hennes egen vinmakning och Chianti Classico är enligt Miria Bracali att man i dag har mycket större kunskap tack vare vetenskapen.
– Vi har tagit prover av jordmånen i våra vingårdar och beställt undersökningar av dessa för att lära oss allt som är möjligt idag om jorden där vi odlar våra druvor. Vi kan få reda på så mycket detaljer kring vår jordmån som vi sedan kan använda oss av när vi skapar våra viner. Förr var det mycket mer magkänsla, men nu har man all vetenskap man behöver för att kunna skapa viner på exakt det sättet man vill.
Om namnet Cecchi klingar bekant är det troligtvis för att de har ett antal viner i det fasta sortimentet på Systembolaget i dag. Inklusive deras storsäljande instegsvin Toscana Sangiovese och två olika Chianti Classico-viner där man verkligen får känna hur olika uttryck druvan sangiovese kan ha och hur mycket själva vinmakandet betyder.
Cecchi är snart helt ekologiska
Under de 25 åren som Miria Bracali varit verksam hos Cecchi har hon även sett hur synen på ekologisk odling förändrats något enorm. I dag har flera producenter även i de mest traditionstyngda områdena valt att odla sina druvor ekologiskt. För Cecchi är målet nära, att alla deras odlingar ska bli helt ekologiska.
– Över 200 hektar av alla våra odlingar är i dag certifierade för ekologisk odling. Vi har totalt 130 hektar i Chianti Classico och där vi är under omställning för att få våra vingårdar även certifierade för ekologisk odling.
– Sedan skulle jag vilka att vi fortsätter att kommunicera skillnaden mellan Chianti DOCG och Chianti Classico DOCG. Vi måste också fortsätta att visa upp de vinområden vi har inom Chianti Classico som Castellina in Chianti där vi håller till. Även inom Castellina in Chianti finns det så många olika jordmåner och därför skulle jag även vilja kommunicera vingårdarna på våra etiketter för det är viktigt för att förstå varför vinet har stilen det har.
"För mig handlar det inte om att synas"
Miria som för 25 år sedan klev in hos Cecchi som en av väldigt få kvinnor inom industrin har på nära håll sätt hur allt fler kvinnor tagit plats och hur vinmakandet i Chianti Classico förändrats. Hon vill dock själv vill inte ha något beröm för att hon öppnat dörren för fler kvinnor eller för att hon lyckats ta producenten Cecchi in i framtiden med sitt moderna vinmakande.
– För mig handlar det inte om att synas. Jag älskar hantverket vin och hur man gör vinet. Det handlar om hur man behandlar druvan för att inte ta ifrån den dess karaktär. För sangiovese ger helt olika karaktär beroende på var den växer och hur man sen behandlar den. Jag är inte den som reser mycket och framhäver mig själv, utan jag trivs allra bäst i vingården och i vineriet.
"Hon är en otrolig representant för Cecchi"
Enligt exportchefen Francesco Calcinai så är Miria för ödmjuk och han önskar att hon ville resa mer för att visa upp de fantastiska vinerna hon skapar.
– Hon är en otrolig representant för Cecchi som verkligen kan visa upp hur en modern Chianti Classico kan vara, men även hur en Chianti Classico på traditionellt vis kan vara. Hon gör flera olika varianter som ger olika uttryck. Det hon gör är otroligt, säger Francesco Calcinai.
– Jag är inte den som reser mycket och jag gillar inte att framhäva mig själv, utan jag trivs allra bäst i vingården och i vineriet, och att skapa viner med sangiovese i fokus, avslutar Miria Bracali.