Laddar annons
Veckans femhundring - på fyndjakt i södra Frankrike
9 Feb, 2024

Veckans femhundring - på fyndjakt i södra Frankrike

I Veckans femhundring den här veckan blickar vi mot södra Frankrike och ger oss ut på en fyndjakt med viner därifrån. 

Vid det här laget känner du nog till förutsättningarna som gäller här i Veckans femhundring; vi har 500 kronor på fickan och vi ska handla vin för summan, utan att slösa en krona mer. Syftet är att antingen hitta trendiga viner eller att helt enkelt hitta de stora fynden som inte kostar för mycket. 

Just den här veckan ger vi oss ut på fyndjakt i södra Frankrike. För om det finns någon region eller något område i Frankrike där det fortsatt går att hitta de stora fynden, så är det nog södra Frankrike. Landet har utan tvekan några av världens absolut bästa viner, men när vi snackar om prisvärdhet så finns det inte många regioner och områden som är i topp. Frankrike som vinland är helt enkelt väldigt exploaterat och på grund av den höga efterfrågan på vinerna så har även priserna pressats upp en hel del. Men, och detta är ett stort men, det finns ändå regioner som är relativt oupptäcka i Frankrike. Och den här veckan har vi hittat tre fynd från södra delarna av landet, som vi anser är en av få delar av vinlandet där fynd fortfarande kan hittas på rullande band. 

Veckans femhundring - på fyndjakt i södra Frankrike

Vi plockar upp den svarta korgen och ger oss direkt mot den franska vitvinshyllan. Här bland alla lite dyrare Bourgogne-viner så finns det en del fynd att göra, och här hittar vi veckans första vin som åker ner i korgen. 

La Gascogne par Alain Brumont  Sauvignon Blanc Gros Manseng

La Gascogne par Alain Brumont Sauvignon Blanc Gros Manseng

2022
frankrikeFrankrike
750 ml
12.5%

Aromatiskt och ungt med lätt solmogen gul frukt i doften. Här samsas gula äpplen bredvid ananas, krusbär, vita blommor, en diskret örtig ton och lätt solmogen citrus. Detta är enkelt, okomplicerat men ändå så där härligt fräscht, intensivt och fruktigt att man helt enkelt drömmer sig bort till vårhänget på innergården med en kall flaska på bordet. Servera till en klassisk räksallad så är du hemma. 

111 kr
Château Bouscassé

Château Bouscassé

2018
frankrikeFrankrike
750 ml
13.5%

Det andra vinet som vi lägger ner i korgen kommer från samma producent, det vill säga kultproducenten Alain Brumont. Och här får vi vad som kallas ett sydfranskt charmigt kraftpaket. Detta är imponerande rakt igenom. Det är mörk, tät och energisk frukt bestående av björnbär, mörka syrliga körsbär, svartpeppar, vanilj och choklad. Det finns en tydlig fatkaraktär men även en liten begynnande tanninutveckling. Detta är fortsatt ett fräscht vin med en härlig syra och massvis av energisk smak. Supergott och ett givet val att ha hemma. Gjort på flera druvor där den småbusiga medn ack imponerande tannat är i fokus. Servera till en benfri fransyska med potatispuré och gräddsås.

181 kr
Château Pech-Latt

Château Pech-Latt

2022
frankrikeFrankrike
750 ml
14%

Det tredje och sista vinet vi stoppar ner i korgen är ett typiskt sydfranskt vin, vilket också märks på den sydfranska druvblandningen. Detta är så där härligt fruktigt med laddad ung frukt bestående av blåbär, viol, svartpeppar, kryddnejlika och ett knippe färska örter. Det är en ny årgån av en personlig favorit som bjuder på massvis av vin för pengarna. För dig som gillar härligt fruktiga och lagom solmogna sydfranska viner så är detta vinet för dig. Servera till lammstek med rosmarin och vitlök. 

161 kr

Total kostnad den här veckan: 453 kronor