Laddar annons
Vinbanken introducerar unika medaljer
14 Feb, 2024
Uppdaterad:
14 Feb, 2024

Vinbanken introducerar unika medaljer

Som Sveriges största nyhetssajt och kunskapsbank om vin kan Vinbanken nu introducera ett helt nytt system att rangordna och belöna viner. 

Vinbankens medaljer ska göra det enklare för dig som läsare och prenumerant att på ett smidigt sätt upptäcka vilka viner som sticker ut. Bakom medaljerna står sajtens skribenter och syftet med medaljerna är att lyfta den oberoende vinjournalistiken ännu mer och skapa den svenska vinindustrins mest attraktiva medaljer. 

Med över 1,85 miljoner unika läsare under 2023 är Vinbankens Sveriges största oberoende nyhetssajt om vin. Vi publicerar varje år över 400 artiklar som består av allt från topplistor, till djupgående reportage, recept och artikelserier som Bäst i test och Veckans femhundring. Med tanke på den stora mängden vin som provas och gås igenom så har vi tagit fram medaljer som ska göra det enklare för dig som läsare att enkelt upptäcka vilka viner som sticker ut på marknaden. 

Vinbankens unika medaljer

Vinbankens medaljer

Bästa köp

Den röda medaljen ”Bäst köp” indikerar att vinet i fråga hamnat på förstaplats i en av våra oberoende topplistor. Varje år skriver vi runt 30 topplistor där syftet är att lyfta viner i en specifik kategori. Det kan handla om allt från ”Bästa röda boxen”, ”Bästa vinet på burk”, ”Bästa Barolo” till ”Bästa champagne” och ”Bästa vita vinet under 100 kronor”. Det är enbart vinet som placeras som nummer ett i respektive lista som kommer få den röda medaljen med texten ”Bästa köp”. 

Topprankad

Den blå medaljen ”Topprankat” indikerar att vinet hör till ett av de bästa i en specifik kategori. Den här medaljen kommer synas ihop med viner som inte utsetts till ”Bästa köp” men som ändå är med i våra oberoende topplistor på en av de övriga placeringarna i topplistan. Medaljen indikerar att vinet är prisvärt, håller hög nivå och att vi fullt ut kan stå bakom vinet. Det är med andra ord ett vin som vi värdesätter högt och rankar högt enligt våra kriterier. Vi som nyhetssajt kommer alltid kunna länka till själva topplistan för att styrka och visa upp att vinet i fråga syns där. 

Bäst i test

Den gröna medaljen ”Bäst i test” indikerar att vinet omnämnts i Christian Stojkovics artikelserie ”Bäst i test”. Dessa viner som Christian recenserar är exklusiva för den här artikelserien och den här medaljen kommer enbart synas i samband med att vinet omnämnts i en av artiklarna. Den gröna medaljen visar helt enkelt att det är ett vin som varit med i artikelserien som syftar till att lyfta viner i beställningssortimentet. Vi kommer alltid kunna länka till en artikel där vinet syns för att ge tyngd till själva recensionen och omdömet. Cirka fyra viner varje vecka brukar vara med i artikelserien. 

Fynd

Den silvriga medaljen ”Fynd” indikerar på att vi gett vinet en fyndstämpel. Det är ofta viner som omnämns i våra artiklar där vi recenserar det tillfälliga sortimentet som får dessa fyndstämplar, därav att den här medaljen kommer synas flitigt i dessa sammanhang. Men även andra viner som vi provat och håller en hög nivå kommer kunna erbjudas en fyndstämpel om vi anser att vinet uppfyller våra krav för en sådan medalj. Kraven i fråga handlar om att vinet ska vara så pass kvalitativt i förhållande till pris att vi öppet ska kunna klassa det som ett fynd. Om ett vin går upp i pris kraftigt så kan vinet i fråga förlora sin fyndstämpel. Samtliga viner som vi anser är fynd kommer få den här stämpeln. I snitt brukar mellan 3 och 6 viner varje vecka få en fyndstämpel i det tillfälliga sortimentet. Men även viner utanför det tillfälliga sortimentet kommer kunna få dessa stämplar. Dessa viner kan till exempel vara en del av artikelserien ”Veckans femhundring” eller ha en ny årgång som vi anser håller en så pass hög nivå att vi kan ge vinet en fyndmedalj.

Kan ett vin ha flera medaljer?

Ja, ett och samma vin kan ha flera medaljer. Om ett vin till exempel kommer på första plats i vår artikel ”Bästa Barolo 2024 – topplista” så kommer det vinet både få den röda medaljen för ”Bästa köp” och troligtvis även silvermedaljen för ”Fynd” då vinet med största sannolikhet kommer anses vara ett fynd då det kommer på första plats. Även om Christian Stojkovic har med ett vin i sin artikelserie Bäst i test, samtidigt som han anser att vinet är ett fynd, så kommer vinet i fråga få såväl den gröna medaljen ”Bäst i test” som den silvriga medaljen ”Fynd. Även topprankade viner i diverse topplistor kan anses vara fynd och på så sätt både ha den blå ”Topprankad”-medaljen och den silvriga ”Fynd”-medaljen. 

Läs mer om Vinbankens omdömen och hur vi arbetar med oberoende vinjournalistik här.