Laddar annons
17 Jan, 2014
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Veckans mat och vin lagar tortilla

Det här är en klassisk tapa och den ska serveras rumstempererad. Tortilla lagas i hela Spanien men har rykte om sig att smaka som bäst i La Mancha, främst i närheten av Madrid. Det bästa är att tortilla kan lagas av snart sagt allt man vanligtvis har i kylskåpet. Se därför ingredienserna nedan som förslag och inte som "måste". Vinet till är antingen rött eller vitt, beroende på ditt eget humör eller önskan. Rekommendationen är att vinsmaken är bra och rejäl mer än den av finlir och elegans.

Är vinet vitt kan det med fördel ha en god portion syra för att möta den lätta sältan i skinkan. Likaså kan det röda vinet ha mer fruktsyra än smak av strama och kärva tanniner (förnimmelsen som ger den torra, kärva smaken i munnen). Den som gillar rödviner med smak av markerade ekfat får också hoppa över stilen för denna rätt för nu är det  frukt, frukt och mer frukt vi letar efter i vin som ska passa till den smakrika och enkla rätten tortilla. Och, för den som vill, man kan utan problem ta det man har hemma för egen husstil av tortilla.

Tortilla Española, potatisomelett


Till 6-8 personer

1,5 dl olivolja, plus 2-3 msk till stekning
1 kg mjölig potatis, skalad och skivad i 0,5 cm tjocka skivor
salt och nymalen peppar efter smak
2 gula lökar, tunt skivade
6 ägg, lätt vispade
60-125 g tärnad serranoskinka (kan uteslutas)
1 stor röd paprika, grillad, skalad, urkärnad och strimlad (kan uteslutas)
hackad slätbladig persilja

*värm 1,5 dl olivolja i en stor stekpanna på svag värme. Lägg i hälften av potatisskivorna och stek tills de är mjuka men inte fått färg, 15-20 minuter. Vänd dem då och då. Lägg potatisen på ett fat, salta och peppra. Fortsätt med resten av potatisskivorna. Låt oljan vara kvar i stekpannan.

*värm 2 msk olja i en mindre stekpanna på medelvärme. Lägg i löken och stek tills den är mjuk och har fått fin färg, cirka 15 minuter. Ta upp löken och låt den svalna lite.

*vispa ihop äggen i en stor skål. Blanda i lök och skinka samt eventuell grillad paprika. Smaka av med salt och peppar. Vänd ner i den stekta potatisen.

*värm oljan som finns kvar i den stora stekpannan på svag värme och häll i äggblandningen. Stek tills smeten är fast och guldgul, 8-10 minuter. Lägg en tallrik ovanpå och vänd upp omeletten på den. Låt omeletten glida tillbaka ner i stekpannan och fortsätt att steka den andra sidan på svag värme. Stek tills den sidan är fast, cirka 4 minuter. Lägg upp omeletten på ett fat. Garnera med persilja och skär den i bitar.

Vardagsvin, rött

Favoritviner i vardagsgenren är:

Montepulciano d'Abruzzo Bianchi 2011 (7126), Italien, 64 kr

Torres 5G Garnacha 2012 (2744), Spanien, 71 kr

Periquita Original 2012 (2574), Portugal, 71 kr