Laddar annons
24 Jan, 2014

Alaska Pollock - Gott recept - lättrimmad pollock med betor och brysselkål

Alaska Pollock är en fin och god fisk! Vilken fisken på tallriken är spelar faktiskt roll. Välj aktivt och fråga efter MSC certifierad fisk för att vara säker på att fisket har bedrivits på ett sätt som inte äventyrar bestånden långsiktigt. Här ett recept av juniorlandslagskocken Johan Laiti som till vardags arbetar på Linje 10 på Tjoget i Stockholm. Johans bästa tips för att lyckas med fiskrätter är att investera i en digitaltermometer för att slippa överstekt eller torr fisk och att välja ett salt utan jod för bästa resultat när fisken ska rimmas.

Till denna rätt väljer jag ett vin från Alsace och av druvan pinot blanc.

Vitt vin till Alaska Pollock

Pinot Blanc 2012 (12169), Bestheim, Alsace Frankrike, 91 kr
Ren, god fruktig, torr smak i vin som är användbart både till kött och fisk.

Recept - Ingredienser, 4 personer

800 g tinad Alaska pollockfilé
1 L vatten
4 msk salt
2 vitlöksklyftor
1 dl olivolja/matolja
1 msk paprikapulver
peppar

Lös upp saltet i vattnet. Lägg fisken i saltvattnet och rimma i en halvtimme. Skala. grovhacka och bryn vitlöken i oljan tills den fått fin färg. tillsätt paparikapulvret och rör ihop, ta sedan bort pannan från värmen. Ta upp fisken från lagen och torka av den lätt. Lägg fiske  på plåt, peppra och bred över vitlöks- och paprikablandningen. Baka i ugn på 120 grader tills fisken fått en innertemperatur på 48 grader.

Betor och brysselkål

4 valfria betor (polkabetor, gulbeta eller rödbeta)
10 brysselkålshuvuden

Koka betorna med skal i saltat vatten. Klyfta ner betorna i en skål. Koka brysselkålen i cirka 2 minuter och halvera kålen. Blanda med betorna.

Lökchutney

3 gula lökar
1 röd chili
2 dl vinäger
2 msk socker
1 tsk paprikapulver

Skala och skiva löken. Skär chilin i skivor. Smält sockret gyllene i en kastrull och tillsätt försiktigt vinäger. Blanda i löken och chilin samt paprikapulver. Låt stå i cirka fem minuter. Lägg upp i en skål och servera.

Salladen

50 g ruccola
2 tomater eller cirka 10 körsbärstomater
1 dl mandlar
4 rädisor
salt och peppar

Dela tomaterna i kvartar och hyvla rädisorna på mandolin eller skär dem i tunna skivor, lägg i skål med ruccolan. Ta en torr stekpanna och rosta mandlarna så de får fin färg. Blanda alltihopa och tillsätt lite olivolja i salladen. Blanda ev med lite salt och peppar.

Om Alaska pollock

Hör till gruppen torskfiskar och äts av större fiskar, fåglar, säl och andra marina däggdjur. Pollocken har extra stora ögon som är nödvändigt då fisken rör sig på djupt vatten ibland upp till 1 000 meters djup.

MSC-certifierad Alaska pollock är vanlig i fiskgratäng, fiskpinnar och i en rad andra produkter från många olika tillverkare. Alaska pollock är en av världens mest fiskade arter och har en mycket stor betydelse på marknaden varför MSC-certifieringen är extra viktig.

Fiskecertifiering enligt MSC

Runt om i världen finns fisken som drivs på ett sätt som skyddar människors försörjning och framtida fiskbestånd samt bidrar till skyddet av den marina miljön.

Med hjälp av MSC certifierings- och miljömärkningsprogram kan fisken:

få oberoende bevis på att fisket är välskött och uthålligt
vinna konkurrensfördelar på marknaden
försäkra köparna om att den fisk de köper kommer från en välskött och uthållig källa

Läs mer om MSC-certifiering

Recept ur boken: Blå fisk - hållbara recept för dig som älskar hav av Marine Stewardship Council, MSC