Laddar annons
20 Sep, 2012
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Veckans tips, vitt vin av viognierdruvan

Vi är i USA, i norra Kalifornien närmare bestämt hos producenten McManis Family Vineyards. Veckans vin är vitt och av sorten viognier. Druvan är inte lika känd som chardonnay men den kan i sina bästa (personlig åsikt) stunder faktiskt påminna om en smörig och läckert solmogen chardonnay. Men kanske festligast av allt är att producenten stolt framhäver att de har en  "Delta Stemmer Crusher och Bucher membran". En allt-i-allo maskin för avstjälkning, kross och press, med andra ord en maskin som gör flera saker - kanske nästan samtidigt.

Och även om maskinen nu är speciell med tanke på det långa namnet måste jag ändå dra på mungipan en aning. Läs mer om Delta Stemmer Crusher och Bucher. Producenten säljer det mesta av druvorna de odlar men de bästa behåller de själva för att göra eget vin.

Det kan vara kul att prova ett vitt vin av lite annan kaliber än vanligtvis annars och nu när skaldjuren kommer i butikerna och ni tillagar dem i ugnen, grillade osv lär detta vin passa mycket bra.

McManis Viognier 2011 (6290), McManis Family Vineyards, USA, 89 kronor
Druva: Viognier.
Torr, medelfyllig. Exotisk frukt, apelsin och persika! Lätt kryddig, inslag av smör.. Bra eftersmak.
Omdöme: Bättre vin. Tydlig frukt, trevlig!
Passar till: basilikakryddade havskräftor, anka eller kycklingrätter, mild curry, svamp, vegorätter, ost. Gärna som fördrink, väl kyld och småplock med ostkub som ett exempel.
Betyg: 4

Provad: 2012-08-30

Producent, McManis Family Vineyards
Importör, Divine