Laddar annons
27 Sep, 2012

Boxvin i bättre skick än flaska

Carla Castorina från argentinska vinhuset Trapiche är på snabb Stockholmsvisit. På hennes kort står winemaker, public relations och export department - wow, hälften kan vara nog tänker jag stilla. Vi provar vin, talar om malbec och om vad som händer i vinvärldens Argentina.

Spännande och faktiskt, nytt för mig var Carla Castorinas förklaring till varför det är så stor skillnad mellan Argentinas malbec och Frankrikes malbec, eller cot som den kallas i vissa områden. Cahors är ett litet område i sydvästra Frankrike där producenten Château Lagrezette är en av mina favoriter. Skillnaden mellan ländernas malbecviner är milsvid, lika stort som avståndet mellan kontinenterna. Varför?

Det handlar om soltimmar får jag veta. Argentina med sitt överflöd av sol passar den bångstyriga malbec bättre, men se upp, den får inte bli för "mätt" då tappar den sin spänst i form av fruktsyra och således saknar vinet skärpa och driv. Den franska egenheten för malbecvin är att ligga farligt nära det gröna och überstramt kärva har således med ljus och för få soltimmar att göra. I Argentina är trenden att flytta upp vingårdslägena på högre höjder för att lägre temperaturer samtidigt tjänar som stoppkloss i druvors mognadsutveckling. Så för att hålla den rikliga solbelysningen i schack måste Argentinas malbecvinproducenter jobba mer på att få ner temperaturen i vingården. Intressant.

Trapiche Malbec Oak Cask 2011(74058), 229 kr för 3L box. Betyg: 3+
Trapiche Malbec Oak Cask 2011(16554), 79 kr flaska Betyg: 3-
Båda är mörkfruktiga, har tydligt rostad smak, fatkaraktär med inslag av choklad och örter. De är enkla vardagsviner.
Men roligt i denna provning är att boxvinet var så mycket trevligare, idag och nu, och därför ett klart bättre köp.
Anledning, förpackningen box ger innehållet en snabbare mognadsutveckling.

Och varför inte Château Lagrezette finns på Systembolaget är för mig en gåta.

Läs om malbec, på SBs hemsida.