9 Jul, 2009

Veckans vin, v. 29 - vit, generös och stor

Vinmakare på Simonsig Estate Johan Malan säger,
- jag ser det som mycket viktigt att hela tiden ha roligt på jobbet.
Är benägen att tro att om det är ett äkta menat uttalande så avspeglar sig också den glädjen direkt ner i mitt vinglas. Det smakar bra, helt enkelt.

2032 Simonsig Chardonnay 2008, Stellenbosch-Sydafrika, 85 kr
Smak: Torr, medelfylligt vin med smak av gul frukt, nötter och rostade fat. Balanserad, finstämd trevlig eftersmak.
Omdöme: Ett fatlagrat chardonnayvin när som bäst och i juste balans.
Passar till: smörstekt fisk med sommarkantareller, grönsaksgratänger, sällskapsvin med tillbehör som ost eller grönsaker och dipp, fågelrätter och gärna tillredda som kalla sommarsallader.
Betyg: 4+

Egendomen som ligger nordväst om Stellenbosch ägs av bröderna Malan, Johan och Francoise. Precis som namnen antyder har de franskt påbrå. Med 211 ha kvalificerar sig Simonsig som en av de största i privat ägo.

Chardonnay, som förvisso inte är en av de största druvorna hos bröderna Malan, det är deras chenin blancvin, görs med skön fransk, kvalitetsknorr. Menar, faten är balanserade och syran framträdande dock inte markerad. Att balansen är bra kan möjligen bero på att Simonsig var den första sydafrikanska producenten med en chardonnay. Första årgången kom 1978. Sedan dess har deras chardonnayvin vunnit återkommande priser i tävlingar och tester, nationellt som internationellt.