Laddar annons
14 Jul, 2009
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Stjärnregn över spanska krogar

El Bulli har för fjärde året i rad fått utmärkelsen som världens bästa restaurant av den engelska gourmettidskriften ”Restaurant”. Sedan start för åtta år sedan i S. Pellegrino Worlds 50 Best Restaurants Awards har El Bulli kammat hem första priset de senaste fyra åren.
- Det är som att vinna en Oscar, säger en stolt Ferran Adriá, El Bullis stjärnkock sedan 1983.

Adriá brukar räknas som en av världens främsta utforskare av smaker och i aprilnumret 2004 listade tidningen Time Magazine honom som en av världens hundra mäktigaste personer på samma lista som exempelvis Bill Gates och Usama bin Laden.

Att tre av de topp fem rankade restauranterna är Spanska är enastående. Listans tvåa är engelska stjärnkrogen ”The Fat Duck” och på tredje plats finns danska ”Norma”. Mugaritz och El Cellar de Can Roca placerade sig på fjärde respektive femte plats.

Kriterierna som vägs samman bestäms av en stor panel om 806 medlemmar, Nespresso Worlds 50 Best Restaurant Acadamy, vilka är välrennomerade kockar och restauratörer, mat och vinjournalister och restaurangkritiker.

Intresserad av att boka bord på El Bulli? Ett års framförhållning, minst, rekommenderas och bara så du vet, det är ungefär 100 000 personer årligen som är intresserade av detsamma. El Bulli är således en av världens mest eftertraktade krogbesök.....

Två svenska krogar har tagit sig in på den prestigefyllda listan och det är Oaxen Skärgårdskrog som nummer 34 och Mathias Dahlgren på plats 50.

Ledtråd till Vinbankens sommar-tävling:
Usama bin Laden har inget gemensamt med termen "bin" som används i vinsammanhang. På arabiska betyder ordet bin son, vilket gör Usama son till Laden.
Vintermen "bin" används flitigt i Australien i betydelsen av "fat".  Bruket kommer av att det varit ett sätt att hålla ordning i källarna. Källare 4 och fat nummer 4 har exemeplvis skrivits ut som Bin 44......
Många stora vinföretag skriver ut detta än idag även om det knappast kan ha någon praktisk betydelse längre. Lindemans och Penfolds är bara några av många exempel.