John Ramsay, master blender på Famous Grouse går i pension
Vid en ålder av 60 år tar John Ramsay farväl och går i pension från The Famous Grouse där han varit master blender sedan 1991. Om det är tidigt eller inte kan man givetvis reflektera över men hans jobb har krävt en näsa i oklanderligt toppskick. Alla dagar, år ut och in och med ständig "näs-toppform" är det inte speciellt underligt om en person som Mr Ramsay vill vara "ledig".
Och ledig är nog ändå att ta i, han kommer nog "titta in både nu och då" menar en del av hans arbetskamrater. John Ramsays efterträdare, Gordon Motion, har varit master blender assistent sedan 1998 och det är säkert inte heller många som fogar sig i att vara "rookie" i 11 år. Låt vara att Mr Motion haft "lösa" tyglar de senaste 2,5 åren.
Det är få förunnat att få presentera sig som master blender. I hela Skottland finns endast sex personer på några av de mest välkända destillerier med denna titel. Förutom ett unikt luktsinne bör man även ha en fallenhet för att blanda samman olika whiskys med dess skilda aromer. Vissa dagar har John Ramsay utvärderat 600 whiskyprover för att försäkra sig om att de lever upp till The Famous Grouse kvalitet.
Bland de olika whiskys som används för att framställa "Famous" finns några av whiskyvärldens mest ansedda. Highland Park och The Macallan är några. Det innebär att en stor del av whiskyn i "Famous" varit lagrad på sherryfat, vilket ger en unik karkatär till smaken. Dessutom är det kostsamt då få fat finns att tillgå, priset blir högt och hanteringen komplicerad. Många destillerier har därför helt slutat lagra sin whisky på sherryfat.
Historien om the Famous Grouse
Matthew Gloag utvecklade i slutet av 1800-talet en blended whisky som skulle attrahera sportiga och jaktintresserade gentleman från nordöstra Highlands. År 1897 introducerades "The Grouse Brand" med en bild på en morpipa (grouse) ritad av Matthew Gloags dotter och som än idag är symbolen som förknippas med "Famous". I början av 1900-talet var whiskyn så populär att man valde att lägga till ordet "Famous" i titeln och företaget satsade mycket på marknadsföring vilket ledde till att exporten och populäriteten ökade än mer. Idag har man hunnit designa om "ripan" många gånger, öppnat ett besökscentrum vid Skottlands äldsta destilleri och utökat familjen med The Black Grouse (orre) och den senaste The Snow Grouse (fjällripa).
Provningsanteckningar
438 The Famous Grouse Finest, 269 kr.
Ljus färg. Fruktig, inslag av malt, en knivsudd karamell och ljunghonung. Trevlig.
Betyg: 4
10447 The Black Grouse, 299 kr
Gyllengul. Stark doft av rök och torv. Kryddig, samtidigt milt rökig, litet inslag av ljunghonung. Perfekt för dem som gillar rökig whisky snäppet under Lagavulin.
Betyg: 3
86159 The Snow Grouse, 299 kr. Beställningsvara
Ljusgul. Lätt och elegant. Aningen spritig. Rak och ren. Ingen whisky eller smak som gör sig till.
Betyg:3
10451 The Famous Grouse Malt 12 y. o., 349 kr
Gyllengul färg. Doft och smak av kola, knäck och kokos. söt och klumpig. Inte i min smak.
Betyg: 2
71125 The Famous Grouse Malt 18 y. o., 499 kr. Beställningsvara.
Gyllengul. Saltstänkt smak och doft. Påminenr om bräckt vatten, hav! Mandel. Elegant och finstämd.
Betyg: 4
71124 The Famous Grouse Malt 30 y. o., 1 859 kr. Beställningsvara.
Gyllengul. Torkad frukt, russin, mogen och komplex smak. Fat. Inslag av choklad.
Lång och mycket spännande i munnen.
Betyg: 5