Laddar annons
18 Dec, 2008
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Veckans vin v. 51, röd favorit

Ett vin som har utmärkt sig under året med att hålla en bra, stabil nivå och en smak som man inte tröttnar på är den röda bourgognen från Olivier Leflaive. Besöker man producenten hemsida hälsas man välkommen av självaste Monsieur själv på obetalbart fransk manér, fast på engelska. Hur kul som helst och bara det en solglimt i vardagen.

5447 Bourgogne Cuvée Margot 2006, Frankrike, 125 kr

Smaken är medelfyllig, bärig och fruktig med inslag av fat och kryddor. Eftersmaken är lång och vinet passar utmärkt bra att dricka till kyckling, kalkon eller fläskkött som till fiskrätter med svamp eller vegetariska bönrätter.
Betyg: 4

Läs mer på Olivier Leflaives hemsida

Olivier Leflaive startade 1984, tillsammans med sin bror och farbror, en négoceverksamhet, för att ta vara på all den kunskap som samlats under åren inom familjen Leflaive. På några år hade man etablerat sig inom toppskiktet av producenter. Mycket tack vare det stora och kvalitativa kontaktnät som Olivier besitter. Detta ger egendomen möjlighet att köpa druvor och must från välskötta vingårdar, för att därefter styra hela produktionen själva. Man har specialiserat sig på Côte de Beaune och Côte Chalonnaise, med tyngdpunkten tydligt kring byn Puligny-Montrachet, där vineriet och egendomen ligger. Under åren har Olvier även lyckats köpa mark i olika appelationer och den totala arealen uppgår nu till elva hektar. Vinifikationsarbetet söker ständigt framhäva varje vingårds typiskhet och terroir. Leflaives stil kan med fördel beskrivas som elegant. Tonvikt läggs ständigt på finess och komplexitet, snarare än kraft. På senare år har vinmakaren Frank Grux höjt egendomens anseende ytterligare. Man kan idag även hitta röda cuvéer av absolut toppklass bland Leflaive viner.