Laddar annons
19 Nov, 2008
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Veckans vintips och lite till, v.47

Det som gäller just nu på matsajten Taffel är chokladmums. Och visst, få andra saker piggar och piffar upp en mörk novemberhelg så bra som kakao. Tänk om de hade choklad i clubsvängen, då kunde man verkligen vara kung i baren!

Gå till matvännerna http://taffel.se/för de goda chokladrecepten, stanna kvar här eller kom sedan tillbaka för tips om drycken.

Det finns ingenting som slår en härligt, len, mjuk, fluffigt mörk tryffel. Från att den presenteras från sin bästa sida vackert upplagd på en silverbricka, till att man försiktigt plockar upp den, doftar och sen hämningslöst tar hela biten i munnen. Proceduren är oslagbar. Tryffeln smälter ut i munnen, långsamt och precis då i det ögonblicket kan man välja att kombinera med en dryck. När det bästa är gott nog gäller champagne som smakar lätt brödigt, rostat av nötter, mineral och äpplen. Pierre Peters 96532 Cuvée Speciale Les Chétillons 2000 för 445 kronor är lyxvariant medan champagnehusets vanliga bara kostar 255 kronor och också fungerar utmärkt. Kombinationen är himmelskt god!

Budgetkombon i tider när fler än jag själv förmodligen känner sig marinerade i ordet "kris" är ett sött spansk vin med det pricksäkra namnet Dulce. Det betyder söt.

8412 Castaño Dulce Monastrell, Spanien, 99 kr. Mörkt röd, simmigt söt och lätt kryddig smak med inslag av björnbär, kakao, lakrits och mörka plommon. Här är ett vin som verkligen gifter sig med mörk choklad, chokladdesserter eller en härlig tryffel. Och man blir glad, jag lovar!

Andra favoriter är de starka destillaten. En personlig favvo till choklad är maltwhisky, Highland Park 18 years är inte fel eller en Lagavulin 16 years går också bra. Utmärkt, och ny upptäckt sedan tisdag denna vecka var att en svensk rom med smak av bigarråer. Den gav den mörka chokladen en extra twist till smaklökarna, kombinationen var mycket god.

82583 Altissima Bigarrå, Sverige, 263 kr för 700 ml. Idag finns denna bara på beställningssortimentet och måste beställas hos systembolaget.
För mer info: http://www.trakumlarom.se/