Veckans vintips, två x rött från södra Rhône
I Côte du Rhône, Frankrike hittar man vindistriktet Châteauneuf-du Pape . Vinerna görs av syrahdruvan vilken ger smak av bland annat, björnbär. Grenache, cinsaut och mourvèdre är andra sorter som kan ingå i en klassisk blandning röd Châteauneuf du Pape. Jordmånen som täcks av runda stenar och den kalla vinden, mistralen påverkar vinernas smak. Inte långt från Châteauneuf ligger Lirac och frågan är om inte många goda, prisvärda val kommer just härifrån. Det anrika distriktet Chateauneuf kan komma att behöva se upp framöver. En av producenterna på "g" från Lirac är Ogier. På bild är: Jean-Pierre Durand, Président, Ogier Caves de Papes.
Vinerna från södra Rhônedalen är generellt kraftiga och smakrika och de passar, generellt, perfekt till nöt eller lamm. Festtillfället är givet. Just detta vin, Château Mont-Redon finns lägligt nog i halvflaska men också i magnumbutelj. Perfekt för alla tillfällen som är mer speciella än andra.
Château Mont-Redon 2007 (2811), Frankrike, 232 kronor
Kryddig, medelfyllig till fyllig, stor smak av mörk frukt, plommon och björnbär med ett animaliskt inslag, påminner om lagerblad, fat och örter. Nyanserad. Lång eftersmak.
Betyg: 4+
Provad: 2011-04-20
Besök gärna producentens webbplats, här, Chateau Mont-Redon.
Vintips nummer två är ett vin från Lirac. Området ligger nordväst om Avignon, på Rhônes vänstra strand. Lirac inkluderas i det som refereras till som södra Rhône. Dominerar gör rött vin av druvan grenache som blandas med cinsaut och syrah. Andra sorter kan vara mourvèdre eller carignan. Att blanda är vanligt och mer en regel än undantag, framförallt i Châteauneuf-du-Pape där 13 sorter är tillåtna, åtta blå och fem gröna. För övrigt ligger Lirac på motsatta sidan av Châteauneuf-du-Pape, tänk på andra strandkanten av Rhônefloden. Läs mer om Lirac här.
Lirac Les Chenaies 2009 (2214), Côte du Rhône Lirac Frankrike, 100 kronor
Druvor: Grenache 60%, syrah 25%, mourvèdre 15%.
Röd mörk färg. Doft av mörk frukt, kryddig. Medel/fyllig. Mörk frukt, plommon och körsbär, tydligt kryddig, inslag av örter som lagerblad och fat.
Passar till: Kalv och nötkött. Gärna lamm. Racks med fetaost och potatis i folie är lika enkelt som gott. Gärna festligare tillfällen och glöm ej; lufta vinet innan servering.
Omdöme: Bättre vin. Skön personlighet och tydlig ursprungstypicitet.
Betyg: 4
Besök producenten, Ogiers hemsida här.