Laddar annons
14 Jun, 2011
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Dagens - rom och chokladprovning

Hmm...choklad smakar bra. Bara så, eller till ett destillat som rom.  Tillsammans är kombinationen en fullträff, precis som de rätta uppgifterna. Tack för uppdraget :-)!

Choklad
1. 100 procent kakao, Valrhona.
2. Michel Cluizel 1er Cru Plantation Maralumi Nya Guinea, 64 procent kakao.
3. Valrhona årgångschoklad (finns tre sorter). Här Gran Couva 2010 från Trinidad, 64 procent kakao övervägande trinitario-bönan.
4. Amedei, 66 procent kakao.
5. Chocolat Bonnat Trinité 75 procent, från Västindien.
6. Chocovic Guaranda från Ecuador, 71 procent kakao.
10. Marabou Premium 70 procent.

Chocolat Bonnat
Chocovic går att köpa på bl a Martin Ohlson
Marabou
Michel Cluizel
Valrhona

Rom
1. Mount Gay 12 years old, Barbados (10270), 459 kronor
Destilleriet Mount-Gay har producerat rom sedan 1703. Master Blender är Allen Smith.

2. Neisson Rhum Extra Vieux (10244)Frankrike, Martinique, 595 kronor
Neisson är ett av Martiniques äldsta destillerier med anor från 1932, grundat av Adrien Neisson och är idag 1 av 2 familjeägda företagen på Martinique. Hela Martinique är AOC ( Appellation Origin Contrôllè), vilket är en fransk reglemente som ska garantera jämn och hög kvalitè. Man har ett miljövänligt tänk i produktionen då man inte bränner fälten vid skörd och återvinner resterna av sockerrören som gödsel och ved för upphettning vid destillationen, detta kallas Bagasse vilket även filtreras i skorstenen när de eldas. Neisson är faktiskt det enda destilleriet i världen som har ett certifikat från EU vilket gäller organisk produktion och ”Long term Agricultural”.

3. Diplomático Reserva (87447), Venezuela, 335 kronor
Hämtad info från importören, Klunk: Destilerias Unidas
"Vi på Klunk är stolta över att nu få representera Diplomático i Sverige. I december 2009 lanserade vi en ny rom på Systembolaget – Diplomático Reserva Exclusiva 12 años – som produceras i Venezuela av Destilerias Unidas. En rom som räknas till några av de absolut bästa i Sydamerika. I över 45 år har detta destilleri producerat rom av mycket hög kvalitet i sina sju pannor som består av både ”copper pottstills” och ”column stills”. Vår förhoppning är att kunna lansera fler produkter från Destilerias Unidas, så håll
ögonen öppna."

Allmänt om rom:
Rom kan grovt delas in i tre typer - brittisk, fransk och spansk - beroende på vilket land som koloniserat området rommen kommer ifrån. Barbados är en ganska låg ö, som bildats av korall och kalk. År 1966 förklarades Barbados självständigt från Storbritannien.