Laddar annons
19 Jun, 2011
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Öl med smak, AB:05 från Brew Dog

Spontant. En av de första tankarna som far igenom huvudet är att skulle jag vara gravid så vore denna öl den enda jag skulle dricka, förutsatt att alkohol inte var närvarande. AB:05 smakar verkligen precis sådär livgivande, nyttigt och nödvändigt viktig som min kropp behöver och längtar efter, just nu ska tilläggas.

Abstrakt AB:05 (11175), Skottland, 125 kronor. Porter-stout typ.
Färgen är mörkbrun och konsistensen simmig. Tydlig doft, söt och rik av bröd, frukt och choklad. Mer söt än torr. Generöst maltig smak av melass, karamell och mogen, mörk frukt med inslag av choklad. Beskan finns men märks inte, balansen är perfekt. Eftersmaken är lång, rik och matig.
Omdöme: ett öl som man ”äter” snarare än dricker. Det är mättande med positiva ord precis som att smaken upplevs som nyttig och mycket energigivande.
Passar till: Kan passa bra efter en hård dag på jobbet, helst när vädret är gråmulet eller om vinter. Njut tillsammans med vänner och reflektera kring. Det är utan tvekan ett öl som kräver din uppmärksamhet och tid. Lika spännande ovanlig som udda.
Betyg: 5. Motivering: ölet är mycket extraktrikt och välgjort, komplext och balanserat. Även om dess stil och genre inte är i linje med provarens personliga preferenser går det inte att missta sig på ölets höga kvalitet. Toppen verkligen!

En av de första tankarna som far igenom mitt huvud är att skulle jag vara gravid så vore detta den enda jag skulle vilja dricka, förutsatt att alkohol inte var närvarande. AB:05 smakar verkligen precis sådär livgivande, nyttigt och viktigt som min kropp behöver och längtar efter. Spontant. Å andra sidan är det inte en smak som jag kan tänka mig att korka upp bara så. När och om jag vill ha en öl, en läskande dryck eller en smak med den lilla skjuts av skön alkohol-känsla som precis sådär direkt och i liten mängd smakar strålande ”gott”. Avkoppling förvisso men AB:05 är ölet för tillfällen när avkoppling inte är detsamma som frisk smak a la no-name.

Bra så långt. För, AB:05 kostar sina modiga 125 riksdaler. Man svimmar! 375 ml buteljen påminner om en champagneflaska i miniatyr, alkoholhalten ligger på höga 12,5 volymprocent och den är, hör och häpna, knappt märkbar. Vore det inte för ölets extraktrika smak skulle jag kunna dricka det som saft. Hmmm…..Att själva korken påminner om en vinkork och är i plast är modernt och jag gillar det men att öppna buteljen kräver hjälp av stor skiftnyckel. Den sitter satan så fast. Inte en flaska man öppnar av misstag med andra ord.

Min flaska AB: 05 har nummer 1640 av totalt 3600 och den är tappad den 20 februari 2011. Ska den lagras? Nej, det vill jag inte tro. Smaken är perfekt idag och vis av tidigare erfarenhet med en belgisk öl av liknande kaliber hände inga revolutionerande smakutväxlingar. Så varför vänta. Den höga alkoholhalten bidrar förvisso till ölets lagringsduglighet men skälet till varför du vill spara/lagra ska du göra klart för dig.

Bryggeriet är skotskaBrewDog som grundades för några år sedan av två killar. De har, milt sagt, gjort kometkarriär i bryggerivärlden. Likna dem vid musikvärldens Thåström i kombination med Rammstein. Abstrakt är bryggeriets så kallade konceptöl alla numrerade och bryggda i små volymer.