Från italienska Marche kommer veckans vintips. Om än att doften, för den mycket känsliga näsan, kan ge associationer av jästighet ska ni inte låta er nedslås av det. Lufta genom att hälla över i en karaff, eller snurra på vinglaset några gånger så försvinner sannolikt doftpuffen.
Smaken är klockren och draget i doften kommer från det som kallas "sur lie" eller, lagrat på sin jästfällning. Så gör man för att låta vita viner få mer smak och komplexitet, därefter filteras döda jästpartiklar bort. Förfaringssättet ställer större krav på vinmakaren då det samtidigt är en risk för bakterietillväxt. Hygien och arbetssättet i vineriet måste vara tipp-topp med andra ord.
12419 Casal di Serra 2008, Italien, 79 kr
Smak: torr, medelfyllig och fruktig av persika och mogna äpplen. Touch av bröd, litet inslag av mineral Trevlig, smakrik och balanserad eftersmak.
Passar till: Risotto med svamp eller skaldjur.
Betyg. 4-