Laddar annons
20 Aug, 2009

Veckans vintips, v 34: Vitt eko-vin från Kalifornien

Ett alltid säkert vinval i mitt tycke är det vita chardonnayvinet Bonterra. Producenten Fetzer ligger i framkant vad det gäller hållbar odling och ekoanpassning och nog kan man som konsument tycka att smaken är ovanligt ren och fräsch. Vilket gäller i alla Bonterra-vinerna. Om placebo eller samvete är frågan man ställs inför lika mycket som i valet av vin eller en personlig köp-inställning.... Det kan vara svårt att konsumera! Veckans tips är att lägga allvaret åt sidan ett ögonblick, prova vinet läs också om producentens miljöarbete i  fortsättningstexten, hämtad direkt från deras egna sida. Det är glad-info, rakt igenom!

16632 Bonterra Chardonnay 2007, USA, 129 kr.
Fruktig smak med karaktär av rostade ekfat, inslag av smör, färska örter, ananas och nötter. Passar kycklingrätter, kantarellsmörgås, pastarätter med örter, grillad fisk m m. Härligt husvin i smakrik fin-vin-stil!
Betyg: 4

Bonterra betyder god jord och är namnet på Fetzers ekologiskt odlade serie. Första årgång var 1991 och de två vinerna var dels en chardonnay, dels en röd på 55% petit sirah och 45% zinfandel, viner som släpptes ut i liten upplaga och på "vanliga" flaskor. Efterhand har de ekologiska odlingarna utökats och produktionen blivit större. År 2002 var samtliga 700 hektar i Fetzers ägor ekologiskt certifierade + 385 hektar i McNab Ranche som dessutom är biodynamiskt odlat. Fler viner i Bonterra-serien har sett dagens ljus sedan 1991 som t ex Zinfandel, Cabernet Sauvignon, Syrah och Viognier. Buteljerna (gjorda av returglas) har också blivit helt anpassade med innehållet: Etiketter av vasspapper, med text av sojabläck. Sedan 1985 år har Fetzer experimenterat för att få fram denna miljöanpassade vinodling. Naturligtvis är inga kemiska medel tillsatta i odlings- eller tillverkningsprocessen. Fetzer är utan tvekan i frontlinjen när vi talar om ekologisk vinodling.

Bonterra

Fetzer