Laddar annons
22 Aug, 2009
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Småskalig mat i ny nätsaluhall visar sig live på Smakforum 2009

Det har varit svårt för krögare och privatpersoner att få tag i mat från småskaliga kvalitetsproducenter. En ny saluhall på nätet – Svenska Matvaror.se – ska göra det lättare att hitta den och få den levererad hem till det egna köket.

– Idag är det unikt att kunna handla direkt av den som gör maten. Det ska vi ändra på med Svenska Matvaror.se, säger Tobias Vahlne, vd på Svenskt Matforum, som ligger bakom saluhallen.

Frågor om matens innehåll och tillverkningsmetoder har präglat debatten den senaste tiden och konsumenterna ställer allt högre krav.

– Handlar du direkt av producenten vet du vad du får. Du kan till och med åka dit och titta på hur djuren har det eller om mejeriet verkar fräscht. Närmare än så kan det inte bli, säger Tobias Vahlne.

På Svenska Matvaror.se finns inga mellanhänder. Producenten har hela makten över sin försäljning och bestämmer själv vad kunden ska betala, precis som i den egna gårdsbutiken.
– Jag är övertygad om att kunderna gillar att den som gjort jobbet får mer av pengarna, säger Tobias Vahlne. Dessutom är det en ödesfråga för Sverige som matland att producenterna inte bara kan överleva utan också får råd att utveckla sin verksamhet.

Svenskt Matforum lanserar saluhallen på Smaklust 2009. Där visar 350 mathantverkare från hela Sverige upp sina produkter. Arrangören Eldrimner räknar med 100 000 besökare. På måndag är de hänvisade till matbutikernas utbud igen.

– Jag hoppas verkligen att besökarna fortsätter att vara nyfikna och konsumera småskaligt producerad mat också efter helgen, Säger Tobias Vahlne.

Idag har Lekeberga Gård, Löfsta Gårdsmejeri, Mäjsta Lamm, Molstabergs Lamm, Naturbeteskött, Sörmlands Getmejeri och Tranaholms Musteri butiker på Svenska Matvaror.se. Inom kort öppnar Eskesta Gårdsmejeri och Domta-Grisen sina butiker.