Har du oxfilet över finns inget godare än att laga Biff Greta, en variant av klassikern Biff Rydberg.
Vin till Biff Greta är ett rött vin från Bordeaux. Andra drycker är exempelvis en smakrik öl, som en torrare ale. Prova då gärna Oppigårds Utah DIPA (31266), 29:90 kr för burk 330 ml, en ale som helt klart är torrare i smaken.
Snabbval
RECEPT | Biff Greta
4 portioner
1 gul lök, finhackad
2 msk smör
8 normalstora potatisar, fast sort
1 msk neutral olja
500 g biff, tärnad
salt och malen vitpeppar
4 äggulor
2−3 msk fransk senap
1 msk smörTill servering:
finklippt persilja
saltgurkaGör så här
1. Stek löken mjuk och gyllene i smör och låt den kallna.2. Skala potatisen och skär den i små tärningar, ca 1 x 1 cm. Skölj av tärningarna i kallt vatten och torka dem i en kökshandduk. Stek sedan tärningarna gyllengula och frasiga i olja. Det tar ca 10 minuter.
3. Krydda köttet med salt och peppar. Blanda samman kött, lök, äggulor och senap.
4. Hetta upp smöret i en stekpanna. När smöret är gyllenbrunt och tystnar, häll ner smeten. Sänk värmen till medelvärme och skaka pannan under stekningen.
5. När ägget börjar stelna, forma smeten till en rulle, vänd och stek andra sidan.
6. Lägg upp potatisen på tallrikens ena halva och biffen på den andra. Strö över finklippt persilja före servering. Servera saltgurka till.
Vin till Biff Greta
Château Plantier Rose Cru Bourgeois 2016 (3626), 129 kr
Druvor: Merlot, cabernet sauvignon och petit verdot.
Fyllig. Mörk frukt, plommon, mogna vinbär, örter, tobak, fat och kakao. Stram med frukt och struktur.
Omdöme: utmärkt rött, från Bordeaux, i liten flaska.
Betyg: 4Fler recept: Vinbankens receptdatabas. Eller, listan över fler rekommendationer av cava.
Vinbanken väljer i första hand, men inte alltid, vinförslag till inläggen: topplistor, vinköplistan (fredag) och vin- och mat i kombination (måndag), ur annonsörers portföljer. Kolla oss gärna.
RECEPT OCH BILD: Svenskt Kött